петак, 27. септембар 2024.

Ekstremna besparica u budžetima RS i Grada Banjaluka


Piše: Slobodan Vasković


Problemi sa nedostatkom novca u Republici Srpskoj postali su ekstremni.


Vlada RS zadužila se, 25.09. o.g., prodajom trezorskih zapisa, za 41 milion KM, a za par dana slijedi novo zaduženje od takođe 41 milion KM.


Većina ovog novca, ako ne i sav, otići će za isplatu penzija, kako bi Režim najstariju populaciju u što većoj mjeri pridobio na svoju stranu.


Šta će biti sa isplatom penzija u novembru, u ovom trenutku niko ne zna. 


Zna se da je budžet RS prazan, da kasne plate u JP “Šume RS”, brojnim gazdinstvima po 4-5 mjeseci; Da, nakon izbora, realno slijedi i neisplaćivanje plata u drugim brojnim Javnim preduzećima.


Dugovanja prema dobavljačima se ne plaćaju mjesecima, tako da je situacija sve katastrofalnija uprkos “hladnim oblogama” kojima Milorad Dodik, šef Režima, svako malo, uz asistiranje Zore Vidović, ministarke finansija, pokušava da ubijedi narod da novca ima.


Nema ga, a finansijski sunovrat tek slijedi.


Ništa bolja situacija nije ni sa budžetom Grada Banjaluka, kojim gazduje odlazeći gradonačelnik Draško Stanivuković. Njegov način raspolaganja parama građana Banjaluke podjednako je loš kao i Dodikov odnos prema budžetu RS.


Stanivuković je, razbacivanjem narodnog novca, u potpunosti iskopirao Dodika.


U budžetu Grada, prema mojim izvorima, ima svega 100.000 KM. 


Ta cifra ne može da pokrije ništa. Grad je dužan, po raznim osnovama, dobavljačima ravno 14 miliona KM.


Za “penzionerske karte” koje su jedno vrijeme bile besplatne, Grad duguje prevoznicima, u ovom trenutku, 1,7 miliona KM. Stanivuković tvrdi da je novac isplatio, ali niko od prevoznika nije potvrdio da je to učinjeno.


Tužbe, kako tvrde moji izvori, zbog neplaćanja stižu svakodnevno.  

Posebno su interesantne tvrdnje da su računi za hranu i piće, utrošene na Stanivukovićevim skupovima, fakturisani Gradu. Ukoliko se pokažu tačnim, to je teško krivično djelo.


Kako god, ostaje činjenica da i Stanivuković i SNSD ulažu ogromne svote novca u kampanju u Banjaluci; Nema dileme da je riječ o milionskim sumama. Pitanje je odakle taj novac potiče?!