уторак, 28. мај 2024.

Nastavlja se sudar SNSD-ovih krtica unutar PDP-a, koje predvode Stanivuković, Borenović i Vuković protiv opozicione frakcije, na čijem čelu su Crnadak i Grmuša


Piše: Slobodan Vasković


1.

Partija demokratskog progresa teško je razorena djelovanjem Draška Stanivukovića koji je svoje djelovanje u potpunosti uskladio sa SNSD-om i njihovim takozvanim politikama.


2.

Odlazeći gradonačelnik Stanivuković smatra da taj način može pokušati obnoviti mandat, ali izdvajanje Gradskog odbora PDP-a iz te stranke i pretvaranje u ličnu slugansku organizaciju, jedino su garant izvjesne propasti; Nikako pobjede na izborima, uprkos podršci koju uživa od Milorada i Igora Dodika, te tajkuna, čiji je sluga, i brojnih drugih koji su uzeli veliki novac na nezakonitim izmjenama Regulacionog plana, gradeći bez građevinskih dozvola, pljačkajući na tenderima gradsku kasu…


3.

Stanivuković je, služeći Dodikovim interesima, došao do pozicije glavnog kandidata SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke, dok Nikola Šobot, kojeg je kandidovao Gradski odbor SNSD-a, ima tek ulogu rezervnog kandidata, bez ikakvih šansi da pobijedi.


4.

Nije nikakvo iznenađenje to što je Stanivuković kandidat SNSD-a, iako ga je formalno predložio PDP, jer je Branislav Borenović, formalni predsjednik PDP-a, stao na stranu odlazećeg gradonačelnika, loše glumeći opozicionara, iako je svima jasno da je bukvalno kupljen od Stanivukovića.


5.

Raskoli unutar PDP-a, koji su isplivali prije nominovanja Stanivukovića kao kandidata za gradonačelnika Banjaluke, dodatno su se produbili nakon kandidature.


6.

Stanivuković je, zajedno sa Gradskim odborom, koji u potpunosti kontroliše, nastavio da vodi “politiku” usaglašenu sa SNSD-om, a Borenović da se lažno predstavlja kao opozicionar, što protivnike saradnje sa Dodikom, Igora Crnatka i Milka Grmušu, uopšte nije spriječilo da nastave sa javnom kritikom odlazećeg gradonačelnika i ograđivanjem od onoga što on čini.


7.

U intervjuu “Oslobođenju” Igor Crnadak je na pitanje - da li bi se složio da tvrdnjama da SNSD u Banjaluci ima dva kandidata za gradonačelnika (Stanivukovića i rezervnog Šobota, op.aut.) odgovorio: “Smatrao sam da u Banjaluci treba da imamo neku vrstu copy-paste politike iz 2020. godine, jer smo tada imali najveći uspjeh. To je bila snažna antirežimska politika, bez ikakvih kalkulacija. Čitava opozicija je bila okupljena oko naših kandidata. Tome smo trebali da dodamo rezultate iz prvog mandata. Predsjedništvo PDP-a se odlučilo za drugačiju strategiju i na to je stavljena tačka.”


8.

Nema nikakve dileme da se Crnadak složio da SNSD ima dva kandidata, iako to nije direktno kazao, kao što nema nikakve dileme da je i dalje izuzetno kritičan prema Stanivukoviću, te da svoj stav o odlazećem gradonačelniku neće mijenjati.


9.

Crnadak je ostao na opozicionoj liniji i ne želi da proda obraz poput Borenovića. Takođe, on namjerava da preuzme PDP nakon Stanivukovićevog neizbježnog debakla na lokalnim izborima. Borenović tada svakako odlazi.


Crnadak ima snažnu podršku da preuzme stranku, ali je bitno primijetiti da, nakon kandidature Stanivukovića, on i Borenović ne odustaju ni od namjere da ostatke PDP-a zadrže pod svojom kontrolom i iz stranke eliminišu upravo Crnatka, Grmušu i, naravno, Mladena Ivanića, počasnog predsjednika i osnivača partije.


10.

Nakon što je Crnadak nedavno najavio kandidaturu za predsjednika PDP-a, nakon izbora, Borenović i Stanivuković su uzvratili napadom na njega preko još jednog Režimskog kukavičijeg jajeta u redovima PDP-a.


11.

Na Crnatka se obrušio Nenad Vuković, generalni sekretar PDP-a, čija je specifična težina u toj razorenoj stranci ravna nuli.


Vuković, koji nema nikakav rejting među biračima, koji je uništio PDP u Istočnom Sarajevu, gdje je bio gradonačelnik do 2020. godine, sredstvo je Borenovića i Stanivukovića za obračun sa Crnatkovom frakcijom unutar stranke.


12.

Nakon Vukovićevog istupa, sasvim je jasno da SNSD-ovu frakciju unutar PDP-a, predvodi Stanivuković, uz punu podršku Borenovića i Vukovića. Ima još članova te grupacije, ali pomenuta trojka je njen vrh.


Interesanto za Vukovića je da je on lutka na koncu Nenada Nešića, koji ga je kandidovao za načelnika Pala, 2020. godine. I Vuković je tada, kao i Stanivuković sada, formalno bio kandidat PDP-a, a suštinski DNS-a, odnosno SNSD-a, što jeste odlazeći gradonačelnik.


13.

Vuković je jedan od funkcionera PDP-a koji je sa pozicije gradonačelnika Istočnog Sarajeva omogućio širok ulaz mafiji i peračima narkonovca u vlasništvo zemljišta na Jahorini i divlju gradnju Dodikovim tajkunima iz tog dijela RS.


Naravno, Vuković je poslušnost dobro naplatio, a te 2020. godine je izvrsno prodao plac na Jahorini za 360.000 KM. 


Vukovićev je plac od 370 m2, kupio 2015. godine na namještenoj licitaciji, kada je m2 platio 301 KM. Samo na ovoj transakciji, “fini” Vuković je zaradio 248.630 KM.


14.

Zaradio je Vuković i za stanove u Beogradu, Novom Sadu, kao i za poslovne prostore na Palama. 


15.

Procjena Stanivukovića, Borenovića i Vukovića da otvoreno stanu na Dodikovu sranu i služe njegovim interesima je tragična, jer Dodik odlazi sa političke scene u ovoj godini, a sa sobom će u bezdan povući i njih. Što i nije loše, jer će tako čišćenje političke scene u BiH/RS biti temeljnije i uspješnije.