среда, 24. април 2024.

Nezvanično: Tužilaštvo BiH traži pritvor za Munjića, Selmanovića, Memiju, Lepog…: Kartel oprao desetine miliona evra kroz izgradnju stambeno-poslovnih objekata u Kantonu Sarajevo

Selmanović, Munjić, Memija

Piše: Slobodan Vasković


Tužilaštvo BiH zatražilo je pritvor za osamnaest osumnjičenih i uhapšenih u akciji “Crna Kravata 2”, dok će za pet njih Sudu BiH biti predložene mjere zabrane.


Tužilaštvo traži pritvaranje osamnaest lica i mjere zabrane za njih pet kako bi se spriječilo ometanje istrage, prikrivanje dokaza i vršenje uticaja na svjedoke ili saučesnike i omogućio nesmetan rad Tužilaštvu sa partnerskim policijskim agencijama i partnerskim institucijama iz inostranstva.


Prema nezvaničnim informacijama, Tužilaštvo BiH, nadležni tužilac Sanjin Kulenović, zatražiće mjeru pritvora za, između ostalih, Vahidina Munjića, direktora policije FUP-a, Mustafu Selmanovića, komandanta Specijalne policije FUP-a, “biznismena” Gordana Memiju, Adnana Smajlovića, zvanog Lepi koji su i najkrupnije “ribe” uhapšene u akciji koja je provedena 22.04. ove godine.


“Avaz” ima ista saznanja, a objavili su i da je pritvor zatražen iz za specijalce FUP-a koji su u Sarajevu prije osam godina čuvali Edina Gačanina Tita - to su specijalci Emir Druškić, Adin Ćatić,  Senad Kadić, Ibro Miladin i Dražen Čobović.


Pritvor se traži i za Harisa Behrama... 


U 14 sati zakazano je ročište o prijedlogu za pritvor.


Prema mojim informacijama, istraga je proširena i na pranje novca, zarađenog trgovinom opijatima, kroz izgradnju stambeno-poslovnih objekata u Kantonu Sarajevo.


Moji izvori tvrde da je Kartel “Tito i Dino” na ovaj način oprao desetine miliona evra zarađenih trgovinom opijatima. 


Dalja istraga bi, prema ovim saznanjima, trebalo da krene i u tom pravcu, a među onima koji su, kroz izgradnju stambeno-poslovnih objekata na teritoriji Kantona Sarajevo, ali i na drugim mjestima, prali novac za NarkoKartel dosta je poznatih imena. (nastaviće se)