понедељак, 25. септембар 2023.

Bešlija, Šehović i Šahinpašić, donedavno visoki funkcioneri FUP-a i SIPA, uskoro će se naći iza rešetaka zbog zaštite narkoklanova i saradnje sa narkobosovima

Piše: Slobodan Vasković


Tužilaštvo BiH vodi intenzivnu istragu protiv donedavnih visokih funkcionera FUP-a Ibre Bešlije i Nermina Šehovića, kao i protiv Vahidina Šahinpašića, pripadnika SIPA, nekada Glavnog inspektora te agencije.


Svi oni su čvrsto, kako je otkriveno u Skaj aplikacijama, povezani sa narkodilerima iz raznih klanova koje su maksimalno štitili, odnosno njihovi su članovi. O svima njima sam detaljno pisao u ranijem periodu.


Osim navedene trojice, istragom je obuhvaćeno još nekoliko značajnih funkcionera FUP-a i SIPA čija imena ne navodim iz razumljivih razloga, a koji su, takođe, direktno radili za Narkoklanove.


Pod istragom su i visoki funkcioneri i drugih policijskih agencija u BiH, a ne samo navedenih. 

OSA BiH je privremeno oduzela pristup tajnim podacima Bešliji, Šehoviću i Šahinpašiću, a po završetku ovog procesa, koji još uvijek traje, odnosno zabrani pristupa tajnim informacijama, sva trojica će, prema mojim saznanjima, biti nečasno otpušteni iz FUP-a i SIPA.


Bešlija, Šehović i Šahinpašić su sve vrijeme, kako su pokazali podaci iz Skaj aplikacija, bili u direktnoj vezi sa Osmanom Mehedagićem Osmicom.


Šahinpašić je, prema mojim informacijama, imao čak dvije Skaj aplikacije - jednu je nosio on,  a drugu njegov vozač.


Ranije sam već objavio da su Bešlija i Šehović, po nalogu Osmice, otvarali istrage protiv svih koje bi naveo Keljmendi da mu “smetaju u poslu”,“počistili” ih i tako mu proširili prostor za kriminalno djelovanje; Samim tim i sebi uvećali honorare koje su od njega primali za zaštitu. 


Ono što zvuči gotovo nevjerovatno jeste činjenica da su Bešlija i Šehović “uzimali izjave” od Keljmendija u prostorijama FUP-a, da bi, nakon toga, falsifikovali službene zabilješke. 


Nakon određenog vremena bi, po nalogu Osmice, te službene zabilješke uništavali.


Pisao sam i o vezama Šahinpašića koji je bio na platnom spisku brojnih teških kriminalaca; Njegov intimus bio je Darko Elez, veliki narkodiler, koji je sada na izdržavanju petnaestogodišnje zatvorske kazne u Srbiji.



Šahipašiću je zaštitu plaćao i Aleksandar Mičić, zvani Aco Makedonac, veliki perač narkonovca, ali i narkodiler.

Najveći dio novca od opijata Mičić je oprao u Istočnom Sarajevu i na Jahorini. 


Da podsjetim, blizak Elezov saradnik je i Nenad Nešić, narkodiler, perač narkonovca i ministar bezbjednosti BiH. 

Nešić je imao brojne narkoposlove i sa trostrukim ubicom Milanom Matkovićem sa kojim je zajedno prao i novac od opijata kupovinom i izgradnjom brojnih objekata u Novom Sadu, o čemu sam detaljno pisao. (nastaviće se)