уторак, 6. јун 2023.

“Našmrkani Medvjedi”: Osmicin “Sin” i “Kći”; Formiranje Galića; Najava dokumentarca “Hofman na službenom putu” i Dodikova BL vila


Piše: Slobodan Vasković


1.

Poslao sam upite Mirku Kuprešakoviću, direktoru DGS-a, zamjeniku direktora Sipe Zoranu Galiću, Milanku Kajganiću, Glavnom tužiocu Tužilaštva BiH, potom Aleni Kurspahić, šefici Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS, sve u vezi sa otimanjem informacija iz CIU DGS BiH koje je počinila Vedrana Mijović, teško korumpirana tužiteljka Tužilaštva BiH.


2. 

Da podsjetim, Mijovićeva je, 17.01. o.g., od istražilaca DGS-a oduzela informacije iz Skaj aplikacije Radoice Vukovića, iako na to nije imala pravo, jer nema ama baš nikakve veze sa tim istragama. Uprkos otporu Maje Ilić Stupar, postupajuće tužiteljke u tom predmetu, Mijovićevoj su ustupljene informacije.


3.

Iz Tužilaštva BiH su mi poslali odgovor koji je uslovno “solomonski”, preciznije izbjegli su da odgovore, ali sam ponovo uputio pitanja. Valjda će sada odgovoriti.



4.

Ostali još uvijek nisu odgovorili, istina imaju vremena do srijede, pa treba strpljivo sačekati. Ne samo odgovore oko Skaj aplikacije i otetih informacija iz nje zbog, tu više nema dileme, koruptivnih razloga i pokušaja prikrivanja osoba koje se pominju u njoj, a činile su nezakonite poslove, iako su zaposleni u državnoj službi, već i zbog notornog Svevlada Hofmana koji više vremena provodi u Zagrebu nego u Sarajevu; Navodno je sve vrijeme na “službenom putu”, a sve na račun države BiH.


Čak brojni u DGS-u zahtijevaju snimanje dokumentarca “Hofman na službenom putu”, ali Mirko Kuprešaković, direktor DGS-a još uvijek nije dao zeleno svjetlo za to. Što ne znači da neće.


5.

Biće interesantno dočekati odgovore iz tih institucija, a posebno oko Hofmana protiv kojeg postoji niz krivičnih prijava koje se nikako ne rješavaju. Imam neke od njih, objaviću ih narednih dana.



Hofman je u DGS-u zadužen za dezinformisanje medija i napade na nepodobne medije i novinare putem mreža, preko botova zaposlenih u Graničnoj službi. 


6.

Što se tiče Mijovićeve ona je ranije opstruisala istragu koju je vodila oko UIO, a zauzvrat joj je brata Jovana Jovičića u OSA BiH primio Osman Mehmedagić Osmica i rekao: ”Tretirajte ga kao mog sina”; Podrazumijeva se da je “kćerka” Vedrana imala određene zadatke krtice.


Osmica je baš opak tip - mnoge iz institucija drži “u šaci”, a oni njega na slobodi.

7.

Na slobodi je i Zoran Galić, zamjenik direktora Sipe, iako je protiv njega “formirano šest predmeta” u Tužilaštvu BiH. Čim saopšte “formirano” znajte da od tog predmeta 98% nema ništa. 


8.

Hm, jedva čekam Galićeve odgovore; Posebno one koji se odnose na istragu ponosnog nosioca dvije Skaj aplikacije Vahidina Šahinpašića Šaju, donedavno visokog funkcionera Sipe, poznatog po tome što je za prljave kokainske pare, kojima su ga plaćali narkobosovi, odstreljivao našmrkane medvjede.



A drugi odgovor koji sa velikom radoznalošću čekam - razlozi Galićevog druženja sa Denisom Stojnićem, narkodilerom i svodnikom?!


9. 

Za kraj evo nekoliko forografija Dodikove vile koja se upravo završava u Banjaluci.



U njoj nema šta nema, plus potrebne prostorije za čuvanje zlatnih poluga kupljenih od novca opljačkanog od građana.




10.

Pitam se da li će od još potrebnih 210 miliona za vraćanje duga, za koje je RS raspisala obveznice, porodica Dodik, u znak “patriotizma”, kupiti obveznica u vrijednosti bar 209 miliona.


11.

Narednih dana će tek biti zanimljivo!