четвртак, 16. децембар 2021.

Tim "Krtica" u MUP RS koji pokušava spasiti Narko”Generala” Kostreševića: Miroslav Marić, Slađana Sopka, Miroslav Kostrešević, Siniša Bereta, svi visoki funkcioneri MUP RS; Ne mogu ga spasiti, ali će pasti zajedno sa njim


Piše: Slobodan Vasković


1.

Mladen Marić, načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, pokušao je da zaštiti Sinišu Kostreševića, Narko”Generala” i direktora Policije Republike Srpske.


Igor Dodik, Ljuban Ećim, Siniša Kostrešević
Veljko Belivuk (iza)

2.

Kostrešević je u vrhu velikog Međunarodnog NarkoKartela koji, osim njega, vode Igor Dodik, Zoran Stevanović, Siniša Mijatović, Dejan Ilić -Tigar i Ljuban Ećim. Klan je imao bliske veze sa monstruoznim gangom Veljka Belivuka.


Stevanović, Mijatović, Ilić-Tigar

3.

Potrebno je pojašnjenje kako teku istrage oko “Skaj” i “Anom” aplikacija, a i jednu i drugu koristili su velika većina pripadnika Kartela.


Dijelovi dešifrovanih aplikacija nalaze se u raznim policijskim agencijama, tako i u MUP-u RS. Preciznije, kada je MUP RS u pitanju, kod Mladena Marića.



Inspektori rade na njima, analitičari MUP-a, koji, na osnovu dokaza koje otkriju, traže naloge od Tužilaštva BiH za privođenja, a Tužilaštvo ih, na osnovu onoga što dobije kao dokazni materijal, izdaje ili ne. U ogromnoj većini slučajeva idu nalozi za privođenje.


4.

Način na koji je Marić pokušao da spasi Kostreševića je krajnje podmukao i kriminalan i trebalo bi i njega privesti kada i “Generala” NarkoKlana. 


Marićev posao je uzaludan, jer “Generala” ne može spasiti i samo je pitanje vremena kada će biti uhapšen. Lako se može desiti da Marić bude prisiljen da uhapsi “Generala”, a da, nakon toga, i on bude pritvoren. To bi jedino bilo ispravno!


Marić

5.

Već sam objavio da je Marić sklon pijančenju, da puno priča, da redovno sjedi sa Kostreševićem i Vicom Zeljkovićem, koje istražuje, jer su obojica dio NarkoKartela.


Nema dileme da im prenosi informacije koje je imao priliku vidjeti u dešifrovanom aplikacijama. 


6.

Marić je ucijenjena osoba zbog zataškavanja teških saobraćajnih nesreća, u kojima je prikrio nekoliko osoba koje su izvršile, defakto, ubistva. 


Marić je, uz to, i nasilnik u porodici i pokušao je da zataška slučaj teškog fizičkog nasilja nad bivšom suprugom, ali to mu još nije pošlo za rukom. Ne bi ni smjelo, jer za to mora da odgovara.

ilustracija

7.

Način na koji je Marić pokušao da zaštiti Kostreševića je zaista mizeran - za analitičara dešifrovanih aplikacija doveo je Miroslava Kostreševića, rođaka “Generala”. Zaista nevjerovatna situacija, koju je omogućio Marić.


8.

Iako postoji analitičar u Upravi za organizovani kriminal koju vodi, on je rođaka Kostreševića doveo iz UKP-a, čime mu je omogućio potpuni uvid u dešifrovane aplikacije i, naravno, mogućnost da sve prenese “Generalu”.


Miroslav Kostrešević

To je Miroslav Kostrešević i činio, pokušavajući da sakrije neke informacije, nesvjestan da kopije aplikacija koje “analizira” postoje i na drugim mjestima i da je nemoguće sakriti dokaze.


9.

U tome mu je pomagao Siniša Bereta, načelnik Jedinice za  organizovani kriminal, koji je “Generalov” čovjek i koji pokušava da zaštiti dio pripadnika NarkoKartela.



Bereta primarno štiti Predraga Vatreša, inspektora koji je do grla umočen u poslove sa narkoticima.


Predrag Vatreš

10.

Ono što nisu uspjeli da učine jeste da sakriju vezu Kostreševića sa plaćenim ubicom Milivojem Lovrenovićem Čarugom. Ta veza je išla i preko “Skaj” aplikacije, ali i čestim susretima “Generala” sa asasinom.


Milivoje Lovrenović Čaruga

11.

Takođe, nisu uspjeli da sakriju ni njegove veze sa Dušanom Lovrenovićem, Čaruginim sinom, koji je, takođe, veoma značajan član Kartela. Sa njima dvojicom, Kostrešević je dogovorio paljenje objekata načelnika PU Gradiška Bojana Škorića - pilane u Podgradcima kod Gradiške i noćnog kluba u tom gradu.


Dušan Lovrenović

12.

Lovrenovići su, da podsjetim, za klan Veljka Belivuka nabavljali gasne pištolje iz Slovačke, mijenjali im cijev i radili druge prepravke, da bi dobili ubitačno oružje. Takođe su im nabavljali i uz pomoć Ećima dostavljali automatske puške koje potiču iz BiH.


Ećim

Značajan dio tog oružja pronađen je u Belivukovim “štek” stanovima i kući strave u Ritopeku, gdje je njegova monstruzna grupa doslovno klala protivnike koje su uspjeli da namame.


13.

Kostrešević je, preko Željka Radovanovića Kreče, dojavio Dušanu Lovrenoviću da pobjegne prije početka akcije “Transporter”, što je ovaj i učinio.


“General” na sve načine pokušava sada da prikrije svoju vezu sa Krečom. Prije svega zbog pljačke 250 kilograma "skanka" koje su izvršili sa Lovrenovićima i prodali Goranu Jovanovskom iz Poreča


Željko radovanović Krečo

14.

U tome mu pomaže njegova “desna ruka” Slađana Sopka, koja je u kabinetu Kostreševića, direktora Policije, Glavni inspektor za rad sa informantima.


Ona, po “Generalovom” nalogu, naknadno u evidencije MUP RS upisuje informacije koje idu njemu u prilog, a radi se o teškim falsifikatima. 


Slađana Sopka

Datumi, pod kojim ih uvode, su iz ranijeg perioda, pa je jasno da je riječ o novim teškim zloupotrebama.


15.

Prije svega, to se odnosi na Kreču, pripadnika grupe Ljubana Ećima, koji je 2008. godine u Beogradu pravosnažno presuđen na petnaest godina, ali nije odležao ni dana, već je sve vrijeme u Republici Srpskoj i sasvim slobodno se kreće po BiH.



"General" namjerava da Kreču pokuša predstaviti kao "informanta", a ne kao jednog od najbližih saradnika u NarkoPoslovima.


16.

“General” je, prije nekoliko dana, sasvim iznenada uzeo godišnji odmor; Prema mojim informacijama,  priprema odbranu, posebno oko komunikacije sa Krečom i to na osnovu falsifikovane dokumentacije koju je u evidencije MUP RS ubacivala Slađana Sopka.


Slađana Sopka

Ta komunikacija se odvijala lično, preko “Skaj” aplikacije i preko njegovog podređenog Dragana Savića, koji je bio “Generalov” povjerenik za Bijeljinu. (nastaviće se)