понедељак, 29. новембар 2021.

Ubica i Zločinac Ljuban Ećim i njegovi vojnici iz Gradiške saučesnici su u likvidaciji Slaviše Ćuluma, kojeg su ubili Kinez i Čaruga

Ljuban Ećim

Piše: Slobodan Vasković


1.

Ljuban Ećim i dio Kartela iz Gradiške, na čijem čelu je Nenad Kojić, visoki funkcioner UIO, učestvovali su aktivno u pripremi likvidacije Slaviše Ćuluma, te skrivanju ubica Slaviše Šakića Kineza i Milivoja Čaruge Lovrenovića, nakon “sačekuše” u kojoj je ubijen Ćulum.


Gotovo da ne postoji likvidacija u zapadnom dijelu RS u koju nije umiješan Ećim.


ubijeni Slaviša Ćulum

2.

Slaviša Ćulum ubijen je 15.05.2020. godine u blizini svoje kuće u selu Dragočaj, nadomak Banjaluke. U njega su ispaljena 22 hica iz automatskog oružja.


3.

Ubistvo je pažljivo planirano, jer je Kinez, mjesec dana prije likvidacije Ćuluma napustio teritoriju BiH na graničnom prelazu Gradiška, kako bi stvorio alibi.


Vojnici Ećimovog Kartela su ga neposredno prije likvidacije tajno prebacili iz Hrvatske u BiH, odnosno Republiku Srpsku.


ubica Siniša Šakić

4.

Klopka za Ćuluma pripremljena je u selu Dragočaj, gdje je i likvidiran, nadomak svoje kuće, o čemu sam detaljno pisao u tekstu - “Čaruga”, prijatelj Narko”Generala” Kostreševića i kum Ljubana Ećima, likvidirao je, zajedno sa Sinišom Kinezom Šakićem, Slavišu Ćuluma; Kostrešević putem “Skaj”-a izvještavao Čarugu koga će smijeniti; Čaruga Kostreševića šta je zapalio i na šta je bacio bombu.


5.

Nakon likvidacije Ćuluma, Kinez i Čaruga pobjegli su motorom ka Gradišci, a potom su Ećimovi vojnici ponovo prebacili obojicu u Hrvatsku, gdje je Kinez nastavio da se krije.


Šakić I Čaruga bili su ubijeđeni da su izvršili likvidaciju i da nisu napravili nijednu grešku.


Kinez i Čaruga bježe nakon likvidacije Ćuluma

6.

Upravo zbog toga se Kinez predao 26.05.2020. godine, tako što je iz Hrvatske došetao do graničnog prelaza u Gradišci, gdje je i uhapšen, jer je za njim bila raspisana potjernica samo dan nakon likvidacije Ćuluma, 16.05.2020. godine.


7.

Ispostavilo se da su napravili veliku grešku, jer je Kinezov DNK nađen u grmlju u kojem su čekali Ćuluma da ga likvidiraju. 


Druga greška je da su preko “Skaj” aplikacije poslali fotografije pozicije na kojoj čekaju Ćuluma da bi ga ubili, a potom i njegovog mrtvog tijela. Još uvijek nije utvrđeno kome su fotografije poslane.

automobil u kojem je ubijen ćulum

Uz to, mnogo su, putem Skaj aplikacije, pisali oko ubistva i postoji dosta pisanih tragova koji su nađeni nakon što je raspakovana “Skaj” aplikacija.


8.

Važno je znati da su Kinez i Ćulum nekada bili dobri prijatelji, ali su se posvađali. To je izrodilo veliki sukob u kojem je ubijen Nedeljko Ćulum, brat kasnije likvidiranog Slaviše Ćuluma.



Nedeljko Ćulum ubijen je 24.04. 2010. godine.


9.

Ubijen je u vatrenom okršaju između Slaviše Ćuluma, Dejana Kostića Dele i Dejana Čajića, sa jedne strane, i Jovana Jošila, sa druge strane.


Nedeljko Ćulum bio je u automobilu sa Kostićem i pokušali su prepriječiti put Jošilu, dok nisu pristigli, u drugom automobilu, Slaviša Kostić i Ćajić.


10.

Mediji su tada izvijestili - sporne večeri Nedeljko Ćulum i Kostić slučajno su sreli Jošila. Oni su svojim vozilom pokušali da spriječe Jošila da prođe automobilom, dok su Slaviša Ćulum i Čajić nedaleko u drugom autu čekali Nedeljka kako bi od njega preuzeli automatsku pušku. Jošilo je izbjegao prepreku, te otišao na obližnju benzinsku pumpu “Parma trend”, koja se nalazi na putu Banjaluka – Laktaši. Za njim su, međutim, krenuli Slaviša Ćulum i Čajić. Prvi hitac ispalio je Slaviša Ćulum, a nakon toga je pucnjima uzvratio Jošilo. U međuvremenu su svojim vozilom stigli i Nedeljko Ćulum i Kostić. Tada je Kostić zapucao prema Jošilu, koji je uzvratio i pogodio Nedeljka Ćuluma u glavu, nakon čega je ovaj podlegao povredama.


11.

Uslijedio je sudski proces u kojem je Slaviša Ćulum, 04.10.2011., presuđen na 7,5 godina, dok su Kostić i Čajić osuđeni na po pet godina zatvora.


Narkodiler i nasilnik Kostić

Jošilo je, u odvojenom sudskom procesu, oslobođen krivice za ubistvo Nedeljka Ćuluma, jer je sud presudio da je pucao “u nužnoj odbrani”.


Kostića je iz zatvora izvukao Vico Zeljković, sestrić Milorada Dodika, da bi predvodio njegovu narkohuligansku grupu.

Vico Zeljković

12.

Slaviša Ćulum se zakleo da će, po izlasku iz zatvora, ubiti Jošila i Kineza, što su oni saznali. Kinez je sa Lovrenovićem likvidirao Ćuluma upravo zbog te činjenice. 


Jovan Jošilo

13.

Ubistvo Ćuluma je u potpunosti rasvijetljeno “otvaranjem Skaj aplikacije” Lovrenovića. “Čaruga” Lovrenović je u bjekstvu od septembra prošle godine kada je likvidirao Strahinju Stojanovića na Novom Beogradu.

Čaruga

Profesionalni ubica Lovrenović je kum Ljubana Ećima, šefa beogradskog dijela NarkoKlana, koji uništava RS, zajedno sa Markom Parezanovićem, visokim funkcionerom Agencije, koji ga štiti, kao i kum Željka Radovanovića Kreče, takođe Ećimovog čovjeka i pripadnika NarkoKlana koji je razorio Republiku Srpsku. Svi oni su dio paraobavještajne službe Milorada Dodika, čiji je šef Ećim.


"Čaruga" se redovno sastajao sa Sinišom Kostreševićem, Narko"Generalom" i direktorom Policije RS, a komunicirali su i putem "Skaj"-a. 


Kavčanin Kostrešević, direktor Policije RS

U kolikoj mjeri je Kostrešević umiješan u likvidaciju Ćuluma pokazaće istraga koja se intenzivno i dalje vodi, iako je optužnica protiv Šakića potvrđena 24.03.2021. godine. Kinez je, kao i Kostrešević, Kavčanin.

14.

Motor kojim su pobjegli Kinez i Čaruga zapalio je Lovrenovićev sin Dušan. Nedavno sam objavio da je Dušan Lovrenović uhapšen u Sloveniji zbog sumnje na trgovinu opijatima, ali je, nakon saslušanja, pušten. (nastaviće se)