уторак, 2. новембар 2021.

Narko“General” Kostrešević, uz pomoć “agenta” Kreče, svog sagovornika sa “Skaja”, u Gradišci opljačkao 250 kilograma narkotika od crnogorskih dilera, a onda sve pokrio “uspješnom” policijskom akcijom “Storidž” koju je predvodio Mladen Milovanović


Piše: Slobodan Vasković


1.

Narko”General” Siniša Kostrešević, direktor Policije RS, je, sa svojim vojnicima, opljačkao NarkoDilere iz Crne Gore kojima je ukrao 250 kilograma “Skanka” u Gradišci, nakon čega je pljačku pokušao “pokriti” policijskom akcijom “Storidž”.


2.

Jedan od ključnih saradnika u pljački crnogorskih narkodilera, koju je predvodio Kostrešević, “General” ogranka Kavačkog klana u Republici Srpskoj, je Željko Radovanović Krečo. 


Idemo redom.


Siniša Kostrešević, “General” ogranka Kavačkog Klana u Republici Srpskoj, bio je u direktnoj vezi putem “Skaj” aplikacije sa Željkom Radovanovićem Krečom, narkodilerom iz Bijeljine.


Krečo (sjedi) sa Jovicom Davidovićem
visokim funkcionerom Sekte

3.

Krečo je dio grupe Ljubana Ećima, koja je uhapšena u Beogradu 2008. godine, a Kreču je presudilo Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu na petanest godina zatvora, ali nije odležao ni dana.


4.

Krečo je još uvijek pripadnik Ećimove grupe. 


Ećim je šef paraobavještajne službe Milorada Dodika, koju je on uspostavio još 2013. Odlukom o osnivanju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS, koja je objavljena u Službenom glasniku RS (23.01.2013.). Dodik je tada bio predsjednik RS.

Željka Cvijanović, koja ga je naslijedila na toj poziciji 2018. godine, donijela je Odluku o imenovanju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS, kojom je za njegovog predsjedavajućeg imenovan Siniša Karan, a za članove Sredoje Nović, Predrag Ćeranić, Srđan Rajčević i Draga Mastilović.


Na taj način je, objavljivanjem Odluke 16.11.2018. u Službenom glasniku RS, formalno ozvaničena paraobavještajna služba ovog entiteta. 


Njeni pripadnici su, mahom, pripadnici nekadašnje Obavještajne službe RS, kao i ogroman broj kriminalaca; Njen suštinski šef je Ećim. Pripadnik Dodikove paraobavještajne službe je i Krečo.


Ova digresija ukazuje kako opaka je organizacija preko koje Dodik drži Republiku Srpsku u svom zarobljeništvu. 


5.

Vratimo se “agentu” Kreči i njegovim uskim vezama sa “Generalom.


Nakon što je razbijena “Skaj” aplikacija, otkriveno je da je kodno ime Kostreševića na njoj “General”, te da ima komunikaciju sa Krečom, koji je, takođe, posjedovao Skaj telefon, kao i direktor Policije RS.

6.

Interesantno je veoma da je, nakon dešifrovanja Kostreševićevog “Skaj”-a, otkriveno da mu je Krečo poslao fotografiju droge u Gradišci, koja se nalazila skrivena u jednom hangaru.


7.

Riječ je o ogromnoj količini “Skanka” koji je, u akciji “Storidž”, zaplijenio MUP RS 25.12.2020. godine u Gradišci. Mediji su objavili da je zaplijenjeno 460 kilograma “Skanka”, tako je saopšteno iz policije, ali to je neistina.

8.

Fotografija koja je nađena na “Generalovom” dešifrovanom “Skaju” ranijeg je datuma, odnosno Krečo mu je poslao prije 25.12.2020., kada je uslijedila policijska akcija.


To, praktično, znači da je Krečo “Generalov” informant, što jeste tačno, ali fotografija koju je poslao nije, primarno, imala za cilj otkrivanje te droge, već njenu pljačku.


9.

Uz fotografiju su “Generalu” stigle i informacije da je u Gradišci sakriveno 560 kilograma “skanka”, što znači da je, kada se ta informacija uporedi sa zvaničnim saopštenjem policije nakon akcije, prije zapljene droge, ukradeno 100 kilograma skanka.



Upravo u tome je kvaka: Prije akcije MUP RS, “Generalovi” kriminalci-saradnici ukrali su tačno 250 kilograma narkotika od ukupno 560 kilograma koliko se nalazilo u “šteku” u Gradišci.


10.

Prvo je ukradeno sto kilograma, a dodatnih 150 kilograma zamijenjeno je bezvrijednom tvari koja liči na skank.


Nakon što su “Generalovi” vojnici opljačkali NarkoDilere iz Crne Gore koji su drogu i dovezli do Gradiške odakle je trebala da bude otpremljena ka zemljama Zapada, uslijedila je policijska akcija čiji je cilj bio “pokrivanje” pljačke koju je izvršio "General".

11.

Samo da podvučem da je za prebacivanje droge preko granice bio zadužen Zdravko Cvjetinović, visoki funkcioner Uprave za indirektno oporezivanje, koji je već godinama glavna karika brojnih NarkoKlanova koji djeluju u BiH i, uz pomoć Cvjetinovićeve kriminalne organizacije ugniježdene u UIO, vrši nesmetano prebacivanje narkotika preko granice BiH u svim pravcima.



Isti taj Cvjetinović kupio je Kreči stan u bijeljinskom naselju “Intergaj”, kao i novi automobil marke “Škoda Superb”. 

Ranije je bio žirant Krečinoj supruzi za kredit.


12.

Za “Generala” je ovo bio tek “poslić”, uzgredni, a vrijednost droge koju je opljačkao od crnogorskih “NarkoDilera” je tada bila 2.300 evra po kilogramu, odnosno 575.000 evra. Na ulici je to mnogo više, posebno na Zapadu.


Bitno je ovdje navesti još nekoliko činjenica: Zaplijenjeni ostatak droge, pomiješan sa nekom bezvrijednom tvari, nalazi se u SOP u Trnu (predgrađe Banjaluke); Tu je policijski depozit koji se trenutno iseljava u Zalužane.

13.

Akciju zapljene droge vodio je Mladen Milovanović, koji je 17.07. ove godine uhapšen zajedno sa Škaljarcem Milošem Božovićem.


Milovanović je, u vrijeme akcije, bio član Kostreševićevog NarkoŠtaba ali je precrtan nakon hapšenja i svjedočenja pred Disciplinskom komisjom MUP RS protiv Kostreševića.


Milovanović je, da podsjetim, u izjavi potvrdio da je po Kostreševićevom nalogu čuvao Božovića i vozio ga službenim automobilom policije na razne destinacije, gdje je Škaljarac imao sastanke.


14.

Ono što je najbitnije je činjenica da zaplijenjena količina nije još uvijek vještačena, čime se i dalje prikriva pljačka, ali da su u cijeli slučaj umiješani i nadležni iz Tužilaštva BiH, po čijoj naredbi je akcija i sprovedena.


Prema mojim informacijama, u ovom predmetu niko nije osumnjičen.


15.

Ova sprega je veoma opasna i svjedoči koliko duboki su kriminalni korijeni u institucijama države i entiteta. 


16.

Kostrešević je ukradenu drogu preprodao preko Saše Begovića, vlasnika brze pošte “X express”. Novac od ove pljačke NarkoDilera podijeljen je na nekoliko dijelova, jer je u cijeloj igri učestvovalo još “igrača” o kojima ću tek pisati. 


17.

Saša Begović, preko svog brata Siniše Begovića, direktora Osnovne škole u Čelincu, nedavno je zaposlio u toj obrazovnoj ustanovi suprugu Siniše Berete, šefa Jedinice za borbu protiv kriminala.

Bereta je jedan od najodanijih ljudi “Generala”, dio njegovog NarkoŠtaba koji djeluje u MUP RS.


Bereta

18.

Beretina supruga donedavno je radila u MUP-u, ali je napustila taj posao i već predaje geografiju u Osnovnoj školi u Čelincu.


Konkurs koji je raspisan je samo šuplja forma.


19.

Braća Begović su pripadnici Crvene Sekte, a Saša Begović jedan od njenih važnijih finansijera. (nastaviće se)