недеља, 21. новембар 2021.

Kokain na službenom putu; Stanivuković na Ećimovom i Parezanovićevom putu

Igor Dodik

Piše: Slobodan Vasković


1.

NarkoKlan Ljubana Ećima i Marka Parezanovića, koji vode zajedno sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, Sinišom Kostreševićem, direktorom Policije RS i Zvorničkim kumovima Zoranom Stevanovićem, Sinišom MIjatovićem i Dejanom Ilićem Tigrom sam u najvećoj mjeri raspakovao.

Kostrešević

2.

Ključno mjesto za ulazak narkotika u BiH koji se, dalje, voze ka Zapadu, a samo dio ostaje u državi, je Zvornik.

Ećim

3.

U Gradu Droge, Ećimovi i Parezanovićevi ljudi, zajedno sa Kumovima Zvorničkog Narko Klana u potpunosti kontrolišu granične prelaze koji se nalaze u samom “Medelinu” ili njegovoj neposrednoj blizini.

Parezanović

Uz to, postoji još nekoliko prelaznih tačaka preko Drine.


4.

Jedna od njih vodi preko Zvorničkog jezera do hotela “Vidikovac” koji je u vlasništvu Jakova Galića, poslanika SP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.


Galić

Glavna osoba za prijem narkotika u Vidikovcu i naselju Divič, gdje se droga, takođe, preuzima, je Galićev zet Oliver Marković, menadžer hotela.


U “Vidikovcu” se održavaju svi najvažniji sastanci vođa NarkoKlana, kao i specijalni sastanci sa Draganom Simićem, kurirom Igora Dodika i Narko”Generala” Siniše Kostreševića. Simić je Kostreševićev savjetnik.

"Vidikovac"

5.

Drugo, veoma bitno mjesto, na koje se prebacuju, ilegalno preko jezera, narkotici jeste vikend kuća zvorničkog zlatara Dragana Šavije, koji je nezamislivo bogat, ali je decenijama uspijevao da se održi u sjeni.


6.

Pažljivo pogledajte vikendicu zlatara Dragana Šavije na Zvorničkom jezeru.


Prilaz je između dva tunela; Podigao je visoki zid i kapiju, tako da niko spolja ne može vidjeti šta se dešava unutra. 

Šavijina vila "tvrđava"

Preko jezera je Srbija; Pozicija vikendice je idealna za prebacivanje narkotika; Rekao bih savršena, zbog čega se detaljno istražuje i Medelinski zlatar.


Sama činjenica da je samo Šavija mogao da dobije taj plac, uprkos brojnim drugim koji su se interesovali za njegovu kupovinu, dovoljno govori sama za sebe. 


Šavija i narkodiler Željko Petrović

7.

Postoji još nekoliko ruta preko rijeke, a sve ih pokriva načelnik Policijske uprave Zvornik Aleksandar Vasiljević. 



On je ključni čovjek i osoba od velikog povjerenja kako Stevanovića, Mijatovića i Ilića -Tigra, tako i Siniše Kostreševića i Igora Dodika.


Stevanović, Mijatović, Tigar-Ilić

8.

Najveći dio narkotika iz Zvornika ide preko Banjaluke za Gradišku, koja je izlazna tačka (dešava se i obrnuto) za ogromne količine narkotika koje Kavački NarkoKlan u Republici Srpskoj prebacuje u zemlje EU, gdje, njihovom prodajom, ostvaruje enormnu zaradu.


9.

Banjaluku, u potpunosti, preko bojnih manjih narkogrupa, među kojima je i ona Vice Zeljkovića, Dodikovog sestrića, kontrolišu Igor Dodik i Kostrešević. Oni su, ujedno i ključna zaštita NarkoKlana, jer snagu crpe iz institucija.


Kostrešević je direktor Policije RS i unutar MUP RS ima organizovanu zločinačku NarkoGrupu sa kojom “pokriva” NarkoKlan. Iza Igora Dodika stoji njegov otac Milorad.


Pripadnici te grupe, unutar MUP-a RS, su, osim navedenog Simića, Ilija Plavša, takođe Kostreševićev savjetnik.

Plavša
Tu su i Siniša Bereta, načelnik Jedinice za organizovani kriminal, Predrag Vatreš, policijski inspektor, a  bio je to i Mladen Milovanović, koji je, 17.07. ove godine, uhapšen zajedno sa Škaljarcem Milošem Božovićem, nakon čega je odležao mjesec dana u pritvoru.

Bereta

Milovanović je, potom, pušten da se brani sa slobode, ali je ponovo uhapšen u akciji “Transporter”, zajedno sa Bojanom Cvijetićem, Srđanom Rađevićem iz Gradiške i drugim. U bjekstvu je Petar Dukić Master.

Cvijetić

Kostrešević je precrtao Milovanovića, jer je svjedočio da je direktor Policije znao za sve njegove susrete sa Škaljarcem i odobravao ih.


dio svjedočenja Milovanovića

Milovanović je za Cvijetića nosio po nekoliko kilograma kokaina u Banjaluku, Sarajevo, Hrvatsku...

Milovanović i Vatreš

10.

Cvijetić je dio podzemlja Gradiške, ali ne i NarkoBos u tom pograničnom gradu. Cvijetić je dio Ećimovog klana sa kojim je komunicirao ili putem “Skaj” aplikacije, na kojoj je imao dva imena - “Crveni” i “Baš Čelik” (jedno ime za preuzimanje narkotika, a drugo ime za njihovu predaju) ili preko Željka Radovanovića Kreče, jednog od ključnih Ećimovih saradnika iz Bijeljine.


Krečo

Krečo je u Srbiji 2008. godine presuđen na 15 godina zatvora, ali nije odležao ni dana.


Sa Krečom je putem Skaj aplikacije narkoposlove dogovarao i Kostrešević, koji je imao kodno ime “General”. Kostrešević se često i lično sastajao sa presuđenim NarkoDilerom ili u Banjaluci ili u Bijeljini, a najčešće “na pola puta” između ova dva grada.


Milivoje Lovrenović "Čaruga"

11.

Krečo je sa Kostreševićem i profesionalnim ubicom Milivojem Lovrenovićem “Čarugom” osmislio pljačku 250 kilograma skanka iz pošiljke od 560 kilograma, koja je trebalo da bude prebačena u zemlje EU. Vlasnici tih narkotika su tri pripadnika Crnogorskog klana i jedan Trebinjskog.


Pljačku narkotika, Kostrešević je “pokrio” policijskom akcijom “Storidž”. Objavljeno je da je pronađeno 460 kilograma skanka, što znači da su 150 kilograma Kostrešević i njegovi ljudi zamijenili sa tvari koja je bezvrijedna kao opijat. Ostalih sto kilograna nisu “pokrivali” ni na kakav način.

Akcijom “Storidž” komandovao je Mladen Milovanović, pa je sasvim jasno da se, manje više, iste osobe pojavljuju u brojnim narkoposlovima.


12.

Crnogorski pripadnici NarkoKlana su skank dali na čuvanje “Čarugi” i njegovom sinu Dušanu Lovrenoviću koji je nedavno privođen u Sloveniji zbog sumnje na trgovinu opijatima, ali je, nakon saslušanja, pušten na slobodu.


Crnogorski vlasnici marihuane u nekoliko navrata su dolazili u Gradišku i tražili Lovrenoviće da sa njima “poravnaju račune”.


Čaruga

Milivoje “Čaruga” Lovrenović je profesionalni ubica koji je za Ećima i njegove partnere poubijao konkurenciju u podzemlju Gradiške i tako im omogućio da u potpunosti gospodare tim gradićem. 


13.

Lovrenović je likvidirao Milana Vujičića Vujketa, 10.10.2015. godine u Gradišci, ispred kafea “Kasper”.

Vujičić, likvidiran 2015.

Lovrenović ga je likvidirao zbog borbe za prevlast nad podzemljem tog gradića na samoj granici BiH i Hrvatske.


Lovrenović je, prema brojnim izvorima, likvidirao i Senada Kobilića, kojeg je ubio iz snajpera, rasprskavajućim metkom, 23.07.2018. godine. Pogodio je Kobilića direktno u glavu.


Oba ubistva naručio je jedan od Ećimovih partnera, koji više nije među živima, pa njegovo ime ne navodim, a Ećim je angažovao “Čarugu” da “počisti” konkurenciju.

Kobilić, likvidiran 2018.

“Čaruga” je to i učinio, a nakon likvidacija, u oba slučaja, alibi mu je pružio Srđan Rađević, koji je prije par dana uhapšen u akciji “Transporter”. Svaku istragu opstruisao je Kostrešević.


14.

Kavački Klan iz Republike Srpske, čiji je jedan dio u Beogradu, ima međunarodni karakter, a njegove vođe u potpunosti kontrolišu Granični prelaz u Gradišci.


15.

Na ovom mjestu dolazimo do Kuma NarkoKlana u Gradišci.


To je Nenad Kojić, visoki funkcioner Uprave za indirektno oporezivanje, koji je Ećimov saradnik već tri decenije, kao i njegova dva brata. 


granični prelaz Gradiška

Kojić suvereno, sa braćom, vlada podzemljem Gradiške. Svi su pripadnici paraobavještajne strukture Milorada Dodika, čiji je šef Ećim. 


Milorad Dodik

Nenad Kojić je već godinama u odličnim odnosima sa Adamom Šukalom, poslanikom SNS-a u Skupštini Srbije, ranije poslanikom u Skupštini Republike Srpske.


16.

Šukalo je pod direktnom kontrolom Parezanoviča i Ećima i to već dugi niz godina. Oni su njegovi istinski šefovi. 

Šukalo

Bio je i na platnom spisku Slaviše Kokeze.


Kokeza

Šukalo je, svojevremeno, preuzeo SNS u Republici Srpskoj (stranka nikada nije zaživjela) i to uz pomoć Ljubana Ećima, a za organizaciju “stranke” bio je zadužen Nenad Kojić.

Grmuša

Kojićev sin je Dejan Kojić, nekoliko godina je bio zaposlen u “Novomatik”-u (kockarnice Admiral). Mlađi Kojić je, na molbu Šukala, zaposlio njegovog kuma Milka Grmušu u “Novomatik”, gdje i danas radi.

Dejan Kojić je napustio tu firmu i otvorio kockarnicu u Gradišci, u kojoj pere novac za NarkoKlan.


17.

Milko Grmuša je član Predsjedništva PDP-a.


18.

Po nalozima Parezanovića i Ećima, koje mu prenosi Šukalo, zadužen je za opstrukcije rada stranke, ali i za napade na Aleksandra Vučića koji se pripisuju PDP-u, iako ih naređuju Parezanović i Ećim. Vrlo vješta manipulacija NarkoKlana.


Stoga je vrlo vrlo zanimljiv post Grmuše, od prije pola godine, u kojem on optužuje vlast Srbije da je bila u direktnoj konekciji sa grupom Veljka Belivuka. Parezanović i Ećim su mu naredili  da emituje takav post. Obrisao ga je nakon nekoliko dana, ali je post načinio štetu PDP-u.

19.

Branislav Borenović je, nakon ovog Grmušinog posta, htio da ga izbaci iz stranke, ali je Šukalo intervenisao u svojoj lažnoj ulozi predstavnika vlasti Srbije. Uspio je zadržati Ećimovu i Parezanovićevu krticu, svog kuma, u vrhu PDP-a, gdje je on nastavio da rovari.


Borenović

20.

Šukalo je plaćen i od Draška Stanivukovića, iza kojeg stoje Parezanović i Ećim, da za njega lobira gdje god može u Beogradu, što narečeni i čini.


Uporedo sa tim, Parezanović i Ećim osmišljavaju razne manipulacije kako bi Stanivukovića što više ojačali u Beogradu.


Jedna od tih manipulacija je i navodna prijetnja po život Stnivukovića: Prijetnju su, polovinom ove godine, osmislili Parezanović i Ećim, izmanipulisali bezbjednosne organe Srbije koji su pozvali odmah Stanivukovića u Beograd kako bi mu se skrenula pažnja na ugroženost. Sve je bila notorna laž, a "bildanje" Stanivukovića zloupotrebom institucije osmislio je Parezanović, dok je Ećim organizovao "sigurne izvore".


Stanivuković

21.

Na promociji Stanivukovića kao kandidata Parezanovića i Ećima za predsjednika RS intenzivno radi i Lažni Multiplex Otac Nacije koji je umislio da je vođa opozicije i da baš on treba da uređuje odnose u RS.


Lažni Multiplex Otac Nacije i Stanivuković, uz Parezanovićevu podršku, nekoliko puta su teško izmanipulisali opoziciju i doveli ih, zbog svojih ličnih interesa, pred svršen čin. Primarno se to odnosi na brojne male proteste koji samo štete opoziciji i ne donose im nikakvu korist, ali ne odustaju.

Lažni Multiplex Otac Nacije je Parezanovićev poslušnik. On, takođe, maksimalno koristi Šukala za brojne zloupotrebe i zagađivanje odnosa među opozicionarima, iako odlično zna iz kog Zmijskog gnijezda upravljaju lažnim predstavnikom vlasti Srbije.


22.

Lažni Multiplex Otac Nacije, kako mi je potvrđeno iz nekoliko izvora, ali i iz bezbjednosnih agencija, po Parezanovićevom nalogu širi priču kako mi je život ugrožen i kako ću, sasvim sigurno, stradati.

Njegov cilj je da pokuša da me uznemiri, što ga svrstava rame uz rame sa Sektašima, ali tu je potpuno promašio. Drugi cilj mu je da me, otvorenim prijetnjama, jer njegovo prenošenje Parezanovićevih naloga, jesu otvorene prijetnje, pokuša izolovati što mu, takođe, ne polazi za rukom. Treći cilj mu je priprema ambijenta u kojem bi likvidacija potpisnika ovih redova bila sasvim očekivana.


Koliko je u trećoj namjeri uspio pokazaće vrijeme.


23.

Međutim, uspio je da postigne jedan cilj: Uskoro ću saopštiti ko je Lažni Multiplex Otac Nacije i iznijeti niz vrlo sočnih detalja o njemu, među kojima je i prodaja opozicije na opštim izborima 2014. godine. Prije nego što, kako on tvrdi, zauvijek preselim u Vječna lovišta, Uloviću ja njega! Tekstovima. 

24.

Dok se lično ne počnem baviti njim lično, a do tada je vrlo kratko vrijeme, neka nastavi, zajedno sa Dodikovim Ubicama, koji prethodnih dana kidišu na mene, da tvrdi kako ću stradati. I Šukalo zajedno sa njima. (nastaviće se)