субота, 23. јануар 2021.

Protiv Nešića napisana optužnica; Dodik ne smije da naredi njeno podizanje, pa skuplja prašinu kao i odavno napisana optužnica protiv Đokića


piše: Slobodan Vasković


Okružno javno tužilaštvo Banjaluka napisalo je optužnicu protiv Nenada Nešića kojom ga tereti za tešku zloupotrebu položaja i nanošenje višemilionske štete JP "Putevi RS", dok je bio na čelu te firme.


Optužnica je napisana na osnovu Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu koji je MUP RS podnio, 17.11.2020., OJT Banjaluka protiv Nešića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "Zloupotreba položaja odgovornog lica”.


“Sumnjiči se da je od 08.05.2018. godine do 31.08.2020. godine u svojstvu odgovornog lica, vršioca dužnosti direktora JP ‘Putevi RS’, kršeći odredbe Zakona o javnim nabavkama, čija je povreda utvrđena Presudom Suda BiH broj: S1 3 U 028689 18, iskoristio svoj položaj i ovlašćenja, te je zaključio Okvirni sporazum sa privrednim društvom ‘Prijedorputevi’ a.d. Prijedor i u okviru istog zaključio šest pojedinačnih ugovora za izvođenje radova održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva i objekata na putevima na oblasti 1 u Republici Srpskoj. Isti se sumnjiči da je naložio plaćanje ispostavljenih situacija koje je to društvo dostavljalo po osnovu tako zaključenih ugovora, čime je pribavio imovinsku korist privrednom društvu ‘Prijedorputevi’ a.d. Prijedor u iznosu od 16.995.385,10KM sa PDV-om”, saopšteno je tada iz MUP-a RS.


Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, kao i napisana optužnica, bazirani su na osnovu krivične prijave koju je protiv Nešića podnijela Kancelarija za žalbe BiH još krajem januara prošle godine; Nešić se tereti za nepostupanje po izričitim nalozima Komisije i preudama Suda BiH, što je dovelo do višemilionske štete.


Napisana optužnica stoji u ladici, kao i ona protiv Petra Đokića zbog teških zlopotreba sa izdavanjem koncesija TE "Stanari", s tim što Nešićeva počinje da skuplja prašinu u OJT Banjaluka, a Đokićeva je već uveliko prašnjava u ladicama Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala na čijem čelu je notorni poslušnik, neznalica i korumpirani tužilac Miodrag Bajić.


Čeka se, prema mojim izvorima, naredba Milorada Dodika, koji neprikosnoveno gospodari pravosuđem u RS, da se optužnica aktivira i podnese Sudu na potvrđivanje. 


Međutim, isti izvori tvrde da Dodik ne smije narediti podizanje optužnice protiv Nešića, obrazlažući to činjenicom da Nešić "ima Dodika u šaci" zbog brojnih nezakonitih poslova koje je radio sa njegovim dopuštenjem i koje su zajedno radili.


Primjetno je i da Nešić isključivo oštro napada SNSD, ali Dodika ne pominje, kao ni Dodik njega, što ukazuje da su se njih dvojica, sasvim realno, dogovorili o međusobnom nenapadanju.


Nešić je, povodom krivične prijave koju je protiv njega podnijela Kancelarija za žalbe BiH, saslušan u MUP RS 21.10.2020. godine, ali je tada odbio dati bilo kakvu izjavu.


Do ubrzanja istrage protiv Nešića došlo je nakon njegovog razlaza sa Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a i istupanja DNS-a iz Režima. 


Dodik je prisilio Nešića da podnese ostavku 14.10.2020. na mjesto direktora JP "Putevi RS", koju je šef DNS-a obrazložio "zdravstvenim razlozima". Međutim, Nešić je vrlo brzo "ozdravio" pa je već 17.10.2020. njegova stranka napustila Režim i prešla u, kako tvrde, opoziciju. Nakon toga, Dodik je pokušao da rasturi DNS, ali je uspio da odvoji samom dva poslanika, dok Nešić ima u Klubu u Narodnoj skupštini RS još pet poslanika.


Dodik nije uspio ni da polomi infrastrukturu DNS-a, jer mu je pošlo za rukom da rasturi tek nekoliko odbora te stranke. 


U tromjesečnom obračunu Dodika i njegovog učenika-kriminalca Nešića, potonji je, dosad, odnio više poena.


Da podsjetim, Krivičnu prijavu protiv Nešića podnijela je Kancelarija  za žalbe BiH 21.01.2020. godine zbog nepostupanja po izričitim nalozima te Kancelarije, kao i presudama Suda BiH.


Kancelarija je ranije naložila JP “Putev RS i Nešiću, kao odgovornom licu, da poništi odluku prema kojoj je firmama “Kozaraputevi” i “Prijedorputevi” Nešić, mimo svih tenderskih pravila, 8. maja 2018. dodijelio četvorogodišnji ugovor za održavanje puteva u prijedorskoj oblasti vrijedan 26 miliona maraka.


Na taj ugovor žalila se firma “Niskogradnja Marjanović”, koja je za iste poslove imala za 12 miliona KM manju ponudu.



Uprkos odlukama Suda BiH, kao i Kancelarije za razmatranje žalbi, kojima se nalaže poništenje namještenog tendera sa navedenim firmama, Nešić je bahato, osiono, nezakonito... nastavio po svom, jer je, izvan svake razumne sumnje, on lično itekako ugrađen u kriminalni posao.



Mediji su ranije objavili kako je Sud BiH još 16. jula 2018. godine naredio KRŽ-u da predmet vrati na ponovno postupanje, da bi pola godine kasnije, 17. januara 2019., Nešić naveo da je u tri tranše “Prijedor-putevima” već isplatio 7.638.903 KM sa uračunatim PDV-om, što je težak kriminalni akt.
Nakon toga KRŽ je naredila poništavanje ugovora, a Nešić se požalio Sudu BiH tražeći odgodu izvršenja; Međutim, Sud je odbio njegov zahtjev, krajem februara prošle godine.
Potom se ponovo oglasila Komisija, ali Nešić je nastavio da djeluje kao da ga se Zakoni ne tiču i da ignoriše u potpunosti naloge institucija, što svjedoči da je riječ o notornom kriminalcu, ubijeđenom damu niko ništa ne može.
“’Putevi RS’ ne samo da ne poštuju odredbe zakona i pratećih podzakonskih akata, već ne poštuju ni dobru praksu javne nabavke. Nepostupanje prema nalozima KRŽ nije ni opravdano ni uvjerljivo, jer razlozi koje navode ‘Putevi’ nisu van njihove kontrole. Oni svjesno odugovlače postupak”, navodi se, između ostalog, u jednoj od Odluka koje je potpisala Željka Klobučar, predsjednica Komisije, objavili su mediji u oktobru prošle godine.



Sve odluke Komisije, kao i presude Suda BiH, Nešić je u potpunosti bahato odbacio (!!!), pa su iz Komisije bili prisiljeni da protiv njega i JP “Putevi RS” podnesu krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja, nanošenja štete nesavjesnim korištenjem javnih sredstava…

Krivična prijava podnesena je 21.01.2020. godine; Riječ je o potpunom nepoštivanju svih institucija i onih sa nivoa BiH, kao i entitetskih, ali i o višemilionskoj pljački miliona KM, u kojoj je Nešić direktno učestvovao.