понедељак, 14. децембар 2020.

Zadnja "Potkovana" akcija Milana Tegeltije: Cilj mu je da za člana Višeg privrednog suda u Banjaluci izgura svog favorita - Asmira ili Sanelu Koričić, kako bi, i nakon ostavke, upravljao tim sudom; Zbog toga nije podnio ostvaku 10.12., već je najavio da će to učiniti 17.12.

Asmir Koričić i MIlan Tegeltija


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milan Tegeltija, zli mentalni patuljak, koji je uništio pravosuđe BiH, prije svog konačnog odlaska namjerava da zakuca i zadnji klin u kovčeg ovog stuba vlasti.


2.

Očekivalo se da Tegeltija, na pres konferenciji, 10.12.2020. godine saopšti da podnosi ostavku. 


Međutim, on je samo najavio da će odstupiti sa čela VSTS, kao i iz članstva u ovom tijelu, nakon održavanja sjednice VSTS-a, koja treba da se održi 15. i 16.12.2020. godine.


3.

Pokvarenost, prljave igre i podmuklost djelovanja Tegeltije, ukazuju da u sedam dana, koje je sebi ostavio da provede na čelu VSTS, ima namjeru da završi neki od toksičnih poslova kojima se bavio i realizovao ih sve vrijeme mandata na čelu najznačjnijeg pravosudnog tijela i finišira ih na zadnjoj sjednici kojom će predsjedavati.


4.

Razlog za ovakvo, krajnje nelogično, Tegeltijino postupanje leži u činjenici da se na toj sjednici (dan za imenovanja je 16.12.) bira jedan sudija Višeg privrednog suda Banjaluka. 



Radi se o izuzetno bitnom sudu, jer ovaj sud postupa kao drugostepeni u privrednim sporovima. 


Vrlo često su to milionski sporovi, zbog čega je SNSD-u od velikog značaja da uspostavi kontrolu nad ovim sudom. 


5.

Navedeni sud trenutno ima šest sudija, od kojih su troje u vrlo bliskim vezama sa strukturama SNSD-a. 


Izbor sedmog sudije je planiran za 16.12.2020. godine, a Tegeltija je to mjesto namijenio jednom od dva člana bračnog para Koričić - Asmiru ili Saneli.


7.

To su njegovi favoriti i izbor bilo kojeg od njih dvoje, značilo bi da Tegeltija/SNSD imaju kontrolu nad ovom institucijom i nakon što on konačno podnese ostavku i zauvijek ode iz pravosuđa, koje je potpuno zagadio. 


8.

Asmir Koričić je aktuelni predsjednik Okružnog privrednog suda Banjaluka, a na tu poziciju je izabran isključivo zahvaljujući prijateljstvu sa Tegeltijom. 


Riječ je o sudiji skromnog pravničkog znanja, ali vrlo vještog u "kombinacijama" i “potkivanju".


9.

Nešto više pravničkog znanja ima njegova supruga Sanela Koričić, koja se trenutno nalazi na poziciji sudije Osnovnog suda Banjaluka. Međutim, ona je sudija na izvršnom referatu. 


Izvršni referat se u pravosuđu smatra najjednostavnijim referatom, zbog čega se takve sudije nikada ne biraju na drugostepeni sud. Razlog je jednostavan: sudija sa izvršnog referata nije osposobljen da odlučuje u složenim parničnim predmetima.



10.

Za poziciju sudije Višeg privrednog suda Banjaluka prijavilo se ukupno sedam kandidata. 


11.

Koliko su (ne)znanja, pred komisijom za izbor VSTS-a, pokazali Asmir i Sanela Koričić najbolje oslikava činjenica da su od sedam kandidata zauzeli šesto i sedmo mjesto. 


Međutim, Tegeltija od ranije planira progurati jedno od njih za sudiju Višeg privrednog suda Banja Luka. 


12.

Iako je izgubio većinu u VSTS, Tegeltijin plan je da zaigra na kartu nacionalnog ključa; Insistiraće na tome da se radi o upražnjenoj poziciji, na koju treba da dođe sudija iz reda bošnjačkog naroda, zbog čega mora biti izabran ili Asmir Koričić ili njegova supruga Sanela Koričić. 


Ukoliko navedeni plan Tegeltije bude realizovan, to će biti udaranje još jednog velikog klina u kovčeg zvan "Pravosuđe BiH". 





13.

Bez obzira na nacionalni ključ, čak ni za Pravosuđe BiH nije normalno da za sudiju bude izabran neko ko je “osvojio” svojim neznanjem posljednje, odnosno pretposljednje mjesto na rang listi. 


14.

Ta lista je kreirana prema dosadašnjim rezultatima kandidata i prema procjeni njihove kredibilnosti prilikom usmenog intervjua. 


U sličnim situacijama se do sada praktikovalo da se poništi konkurs, kako bi se dala prilika širem krugu kandidata iz reda naroda (iz kojeg treba biti izabran sudija) da se prijavi, a sve sa ciljem da se za sudiju imenuje koliko-toliko sposoban kandidat.



15.

Navedeni konkurs treba poništiti ne samo što su Koričići nekompetentni za tu poziciju, već što se u pravosudnim krugovima znalo da je to mjesto "potkovano" za Asmira ili Sanelu Koričić. 


Upravo iz tog razloga se prijavio mali broj kandidata, od čega samo dva iz reda bošnjačkog naroda. 


16.

Važno je naglasiti da u prvostepenim sudovima u Republici Srpskoj radi veliki broj sudija iz reda bošnjačkog naroda, ali se, očigledno, nisu prijavili na navedeni konkurs, jer su unaprijed znali da je namješten.


Tegeltija već šest i po godina, veoma uspješno, manipuliše ostalim članovima VSTS-a. 



17.

To mu je namjera i prilikom zadnjeg predsjedavanja tom institucijom, ali ostali članovi VSTS nikako ne bi trebali dopustiti da ih Tegeltija namagarči još jednom; On definitivno odlazi i ne bi se smjelo nikako dogoditi da sebi i SNSD-u obezbijedi kontrolu nad Višim privrednim sudom Banjaluka, kojim će on upravljati i nakon ostavke.


18.

Tegeltija je prosječan harmonikaš, a VSTS, konačno oslobođen te individue, nikako mu ne bi smio dozvoliti da uspješno odigra svoj zadnji tango u toj instituciji. Bio bi to novi poraz VSTS-a sa ogromnim posljedicama.