уторак, 30. јун 2020.

Prisluškivanje: Iako je Dodik javno priznao da se po Lukačevim nalozima ilegalno prisluškuju kritičari Režima, nikakva istraga se ne sprovodi; MUP RS zloupotrebljava i zvanični sistem za prisluškivanje kako bi ilegalno snimao političke protivnike


Piše: Slobodan Vasković

1.
Ćazim Hasanspahić, navodni tužilac Tužilaštva BiH, zadužio je predmet “Prisluškivanje” i, očekivano, nije uradio ništa. To mu i jeste bio stvarni zadatak.

2.
Milorad Dodik je na sjednici parlamenta RS, 20.05., rekao da mu Dragan Lukač, vlasnik MUP RS, donosi snimke razgovora opozicionih poslanika. Uz to, Dodik je čak prepričavao dijelove tih razgovora i tako demonstrirao da je ilegalno kriminalno prisluškivanje konstanta zločinačkog djelovanja njegovog nenarodnog, anticivilizacijskog Režima.

3.
Krajem maja, Tužilaštvo BiH je na osnovu krivične prijave  Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a, formiralo predmet o “Prisluškivanju”, saslušalo nekoliko svjedoka, a onda sve, uobičajeno, prepustilo zaboravu.

4.
Hasanspahić je sluga Milana Tegeltije, šefa Pravosudne mafije i to je prvi razlog što ništa u ovom slučaju ne radi, a drugi je što i ne zna mnogo o svom poslu.

Ćazim Hasanspahić (u crvenom krugu)
5.
Da Hasanspahić radi svoj posao, do sada bi utvrdio da je MUP RS nabavio dva vozila marke “Volkswagen” (kombi, VW7) i da su u funkciju oba vozila stavljena 2018. godine.

6.
Jedno je dato Upravi za borbu protiv terorizma,  a drugo Upravi za policijsku podršku.

Vozilo koje je dato Upravi za borbu protiv terorizma zloupotrebljavano je za ilegalno prisluškivanje. 

7.
Vozilo, čiji je broj tablica bio J-19-A-079, koristilo se, po izričitoj Lukačevoj naredbi, za prisluškivanje kritičara režima; Ono što je izvjesno jeste da je iz tog vozila prisluškivan i Milorad Dodik i njegovi najbliži saradnici, kako bi Lukač obogatio svoju fonoteku Dodikovih razgovora.


8.
Ostaće zauvijek tajna da li je Dodik, ispaljujući na sjednici parlamenta izjavu o prisluškivanju, htio da stavi do znanja Lukaču da zna kako ga prisluškuje; Kako god bilo, stavio je vlasnika MUP-a RS i svog najozbiljnijeg stranačkog i unutarrežimskog suparnika, u vrlo defanzivan položaj, jer je Šef Hunte taj koji naređuje kriminalno presretanje razgovora.

9.
Međutim, tu je Hasanspahić da sve primiri i ništa ne uradi; Da je drugačije, Hasanspahić bi izvjesno, u proteklih mjesec dana, utvrdio nekoliko činjenica:
-da su oba kombija registrovana na MUP RS i da im je različit samo posljednji broj na registarskoj tablici,
-da su opremljeni opremom koja omogućava kloniranje baznih stanica i presretanje telekomunikacionih signala i lociranja izvora signala,
-da je najnovija oprema kupljena prije pola godine u Izraelu, a prije nje se koristila oprema nabavljena prije nekoliko godina od njemačke firme “Rohde&Schwarz” iz Minhena. 


10.
Vozilo za ilegalno prisluškivanje maksimalno je korišteno tokom 2018. godine kako bi se ilegalno prisluškivali članovi porodice ubijenog Davida Dragičevića i drugi brojni građani koji su tražili istinu o ubicama dvadesetjednogodišnjeg mladića, koji je otet 18.03.2018., potom mučen i ubijen, a njegovo tijelo pronađeno je 24.03.2018..

11.
U tom djelu teškog zločina - ubistva učestvovali su pojedini pripadnici MUP-a RS, a cijeli slučaj se zataškava duže od dvije godine po izričitoj Lukačevoj naredbi. Čini to postupajući tužilac Dalibor Vrećo, kojeg, zauzvrat, Milan Tegeltija namjerava osloboditi (učinio je to već prvostepeno) u “Slučaju Naerac”.

12.


13.
MUP RS zloupotrebljava i zvanični sistem za prisluškivanje koji posjeduje tako što brojeve određenog broja kritičara Režima, koji se ne dopadaju Šefu Hunte, stavljaju kao brojeve telefona NN lica u Naredbe o posebnim mjerama, koje donose Sudovi, a snimljeni materijal se daje Lukaču na uvid.

14.
Vrlo lako bi se mogao provjeriti ovaj način zloupotrebe poređenjem prisluškivanih brojeva i registra brojeva, odnosno imena vlasnika na koje se vode.

Međutim, Hasanspahić nije od svega toga uradio ništa, niti će.

15.
Tegeltija mu je naredio da u toj istrazi ne bude nikakvih pomaka, fingiranje rada je maksimalno, a Kum Pravosudne mafije ima Mete sa kojima namjerava da se obračuna u bliskom periodu, teškom zloupotrebom funkcije koju obavlja, manipulacijama i montiranim optužnicama, kako bi sačuvao postojeću poziciju Zaštitnika kriminalaca svih profila i, naravno, nastavio sopstevno zločinačko djelovanje izvrsno da naplaćuje.


16.
O tome ću pisati narednih dana, a bitno je stalno podsjećati da je Milan Tegeltija, zloupotrebom VSTS, stvorio Zločinačku organizaciju, jednu od najopasnijih u regionu i da je, bukvalno, spreman na sve, svako zlo, kako bi sačuvao poziciju na njenom vrhu. 
  
17.
Da podsjetim, Dodik je, 20.05., potvrdio da je slušao poslanike opozicionog SDS-a, ali i drugih partija.

“Ja sam slušao. Imam pravo da slušam. Hoćeš da ti donesem snimke šta se govori o tebi? Je li, Lukaču, je li istina ono što ti meni dostavljaš?
Nema vlasti koja ne sluša opoziciju. Žali se Transparensiju i svome babi.
Šta ti, Lukaču, radiš? Je l se ti njih bojiš? Ne treba ih tući, ali im treba reći.
Nosite se dođavola!”, rekao je, između ostalog, Dodik. (nastaviće se)