уторак, 27. март 2018.

“Meksička kaša” za Davida?!

piše: Slobodan Vasković

David Dragičević
David Dragičević je brutalno prebijen, do besvijesti, a potom bačen u rijeku gdje se udavio, najrealniji je scenario umorstva dvadesetjednogodišnjaka koje je potreslo cijelu RS i BiH.

Na takav hodogram likvidacije dijelom ukazuje i istup patologa Željka Karana, koji nije isključio mogućnost da je neko gurnuo Dragičevića u rijeku. 

On je rekao da je obdukcijom dokazano da se “David Dragičević udavio”, ali da on ne može tvrditi da mu “neko nije ‘pomogao’ da padne u rijeku”!

Karan je naveo i povrede na tijelu Dragičevića. 

„Imao je dvije vrste povreda. Kao prvo, u pitanju su hematomi na čelu, šakama, kukovima, natkoljenicama i koljenima. To su mehaničke povrede koje su mogle nastati u fizičkom sukobu i one su zaživotne. Druga vrsta povreda su postmotralne a nastale su u kontaktu sa neravninama na dnu rijeke“, rekao je Karan. (NN)

Hematomi na čelu, šakama, kukovima, natkoljenicama i koljenima, ma šta Karan rekao, nisu Lakše povrede, već ukazuju da je Dragičević brutalno prebijen. I da je udaran po cijelom tijelu!!!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, rekao je okupljenim građanima na Trgu Krajine u Banjaluci, da je njegov sin unakažen. Davor Dragičević vidio je tijelo sina, nakon što je pronađeno. 

Meksička kaša
Moji izvori tvrde da se, po svemu sudeći, radi o napadu znanom kao “Meksička kaša” - kada se žrtva udara po ekstremitetima kako bi se onesposobila za bilo kakvu odbranu. Nakon toga se prebija brutalno.

Sudeći prema onome što je Karan rekao o povredama na tijelu Davida Dragičevića, kao i izjavi njegovog oca, upravo bi se o tome u ovom slučaju moglo i raditi.

Kako je David Dragičević bio fizički veoma spreman, trenirao je borilačke vještine, realno je da ga je napala Grupa - više lica (brojnija od “Tri Lica”, koja su pomenuli u MUP-u RS) koja je izvršila premlaćivanje, a potom ga odvukla do rijeke i bacila u nju.

Na policiji je da u daljoj istrazi utvrdi da li je neko od njih naručio Dragičevićevo premlaćivanje, ako ga već oni, kako su to iz MUP RS rekli, nisu ubili. Ili je to učinio neko drugi, koristeći sukob koji se desio ispred kafića “Meta”?!

MUP je saopštio da su provjerili telefone i bazne stanice i utvrdili da “Tri Lica” imaju alibi, ali ostaje činjenica da policija ne može kontrolisati razne aplikacije za komunikaciju; Niti ima mogućnosti da ih provjeri.

Otkud patolog na presu MUP-a RS?!
Pres konferencija koju je održao MUP RS, 26.03.o.g., zamišljena kao spektakl na kojem se demonstrira brzina rješavanja slučaja, doživjela je pravi fijasko, zbog brojnih nedorečenosti, manipulacija i, posebno, kriminalizacije Žrtve bez ijednog jedinog dokaza.

Pitanje je zašto se na pres konferenciji pojavio patolog, jer to je krajnje neuobičajeno?! Logično je jedino bilo da se sa predstavnicima MUP-a RS pojavi nadležni Tužilac. A to se nije desilo.

Pitanje je i zbog čega su u policiji povjerovali na riječ vlasniku (R.Đ.) navodno opljačkane kuće, koji je prvo ustvrdio da mu je David Dragičević pokrao stvari, a potom tu izjavu povukao.

Ovu činjenicu saopštio je Dragičevićev otac. Kao i činjenicu da niko iz MUP-a nije došao u njegovu kuću da pregleda Davidove prostorije, stvari, računar… Što je direktno potvrdio i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova.

"Ne znam zašto policija nije u toku dosadašnje istrage razgovarala sa roditeljima, ali ćemo to svakako uraditi", izjavio je Lukač, 27.03.o.g. 

Bilo bi, zaista, neophodno saznati zašto to nije učinjeno?! I zašto je porodica danima ignorisana, kao i informacije koje posjeduje?!

Navodno pljačkanje kuće
Dalje, zar inspektorima nije bilo sumnjivo da se Osoba, za koju tvrde da je Dragičević, kreće po kući koju je, navodno, opljačkao čitavih pedeset minuta, a da, pritom, niko od ukućana ne čuje da je neko u njihovom domu?! Ali da, odmah ujutro, vlasnik kuće vrlo precizno zna Ko mu je Opljačkao kuću, kao i baš svaku stvar koja je odnesena!!!

Previše “slučajnosti”.

Isto tako bi MUP i Tužilaštvo trebali saopštiti način na koji Osoba (za koju tvrde da je David Dragičević) ulazi u kuću, a veliko je pitanje da li je to bilo provalom kroz balkonski prozor, kako su ustvrdili na pres konferenciji!!!

Usudio bih se reći ni nalik tome; Imam kvalitetne argumente za ovu tvrdnju, koje još uvijek ne mogu iznijeti.

MUP RS bi trebao saopštiti da li se na snimcima vidi kako Osoba, za koju tvrde da je Dragičević, iznosi laptop iz te kuće, a prema mojim informacijama to je vrlo teško tvrditi?! Praktično nemoguće.

MUP RS morao bi vrlo precizno utvrditi šta se desilo u navodno opljačkanoj kući u tih pedeset minuta: od toga da li je zaista David Dragičević ušao u tu kuću, boravio u njoj toliko vremena, do toga kako vlasnik “ništa nije čuo”, a ujutro je već sve znao - i ko je opljačkao i šta je opljačkano!!!

MUP RS bi trebao utvrditi da li je Kobne Noći kada je nestao Dragičević došlo do velike tuče pred Metalskom školom (učestvovalo, kako pojedini izvori tvrde, preko petnaest lica)?! (nastaviće se)