петак, 5. мај 2017.

Opcija 3 - m:tel u kvaru

piše: Slobodan Vasković

Gotovo sat vremena pokušavam da dobijem Operatera, Opciju1, kojem bih prijavio smetnje na IPTV.

Svaki put isti mehanički odgovor - Svi operateri su zauzeti, molimo pozovite kasnije.

Nakon stotinu poziva, opet vrtim taj prokleti telefon i pitam Opciju 3: Da li je m:tel u kvaru?

Opcija 3 me pita zbog čega je to pitam?!

Zbog toga što vas zovem gotovo sat vremena, a svi operateri su zauzeti, pa me interesuje da li vaša firma uopšte radi ili je u kvaru?

Pozovite Opciju 1, ako imate kvar.

Već sam vam rekao da je Opcija 1 stalno zauzeta, više me ni ne interesuje: Zanima me da li Vam je firma prestala sa radom?!

Znate, dosta je poziva, ima dosta prijava...
Da li to znači da ste zaista skroz pukli, čim je toliko poziva, mora da je mnogo i kvarova i da ne funkcionišete?

Ne, ali morate pozvati Opciju 1.
Opciju 1 zovem gotovo sat vremena i Operateri su zauzeti; Već sam vam objasnio da to više nije ni bitno. Samo me interesuje da li vam je poznato da smo u 21. vijeku, da je sat vremena čekanja previše za bilo koju opciju i da me jedino interesuje da li m:tel još uvijek funkcioniše?!

Molim Vas pritisnite Opciju 1....
Svi operateri su zauzeti, molimo pozovite kasnije.

"Podigni tempo i odbaci ograničenja", jedna je od m:telovih promo poruka; Kakva grozna, neukusna, drska i bezobrazna uvreda!

Da li sam se, nakon svega, iznervirao? Taman posla; bar sam ja odavno dokazao da je njihov stvarni slogan: m:tel-imate neprijatelja!

Napad na Srbiju: M:tel koji su pojeli Ćulibrkovi Skakavci (30.12.2016.)

Predrag Ćulibrk
piše: Slobodan Vasković

Predrag Ćulibrk je generalni direktor Telekoma Srbije (Mts), u čijem vlasništvu je Telekom Srpske (M:tel), što je ukupno milijardu i po maraka prihoda (na godišnjem nivou), od čega na M:ts otpada milijarda, a na M:tel 500 miliona KM.

Ćulibrk je uspio da državnu kompaniju pretvori u ličnu firmu; Posebno se to odnosi na M:tel, gdje je, postavljanjem porodice Lopičić na čelo preduzeća, isto, defakto, pretvorio u porodičnu manufakturu. 

M:tel, definitivno, nije u vlasništvu Srbije, već u posjedu nekoliko porodica (Parova i Kumova), koje raspolažu stotinama miliona maraka.

Nepotizam 
Već sam objavio da je Marko Lopičić, generalni direktor Telekoma Srpske, a njegova supruga Jasmina Lopičić, direktor finansija u Telekomu Srpske. 

Na poziciju izvršnog direktora za korporativne poslove postavljen je njihov kum Vladimir Četrović.

Sve je to operativno odradio Predrag Ćulibrk, generalni direktor, uz pomoć Alekse Jokića, savjetnika u kabinetu premijera Srbije i Lopičićevog oca, koji je smješten u kabinetu Tome Nikolića, predsjednika Srbije. 

Ne treba zaboraviti ni veliki uticaj na sva ova imenovanja koja je imao Milorad Dodik.

Nakon što su zasjeli na čelo M:tela (08.06.2016.), Lopičići postavljaju svog kuma Četrovića za direktora korporativnih spolova, a potom imenuju Milenka i Božanu Cvijanović, bračni par, za Generalnog i Izvršnog direktora Mtela Austrije; Oni, Lopičići, su u Skupštini Mtela Austrije, zajedno sa Miodragom Vojinovićem, bliskim rođakom Milorada Dodika. 

Kum Cvijanovića je Saša Pavić, šef investicija u M:telu, koji, na godišnjem nivou, raspolaže sa 100 miliona KM!

Zatvaranje porodično-kumovskog Kartela i otvaranje privatnih poslova
Na ovaj način Krug je zatvoren i o svemu odlučuje vrlo mala grupa ljudi, vezana bračnim, kumovskim i rodbinskim vezama, jer navedenom Kartelu pripada i Miodrag Mišo Vojinović, blizak rođak Milorada Dodika, koji je Izvršni direktor za tehniku.

Dodik direktan uticaj ostvaruje i preko Slavka Mitrovića, koji je član  UO M:tela, zajedno sa Ćulibrkom.

Prepoznatljivi slogan „Imate prijatelje“ je, bez dileme, daleka prošlost, jer je jasno da samo rukovodstvo M:ts-a i M:tel-a ima prijatelje, dok su njihovi klijenti, kojima pružaju najgore moguće usluge, tek ovce za šišanje.

Jedan od najznačajnijih poslova koji je uradila Ćulibrkova grupa jeste useljenje M:tel-a u zgradu Mileta Radišića, u Picinom parku. 

Radišić je kum Milorada Dodika i opštepoznata je priča o tome kako je potpuno nezakonito došao do zemljišta na kojem je izgradio zgradu, u koju je uselio M:tel.

Lopičić potpisuje Ugovor
Ugovor je potpisan 19.01.2016. godine, a potpisao ga je Lopičić, koji tada još uvijek nije bio generalni direktor; Imenovan je pet mjeseci kasnije.

Marko Lopičić
Kao razlog za potpisivanje Ugovora sa firmom Radišićevom “Grand trade”, navedena je racionalizacija troškova za zakup prostora. 

Za 15.600 kvadratnih metara poslovnog prostora, Radišićeva firma dobija od M:tela 202.500 evra ili 394.875 KM mjesečno.

Radišićeva rata kredita, koji je podigao za izgradnju zgrade, mjesečno iznosi 120.000 KM, a ostatak od 274.875 KM on dijeli možete pretpostaviti sa kim. Dio tog novca, i to značajan, odlazi u Srbiju, ali ne u budžet, već privatne džepove.

Praktično to znači da Radišić&co od M:tel-a, za izdavanje zgrade, na godišnjem nivou zarade 3.298.500 KM, što je za deset godina, koliko bi Ugovor o zakupu trebalo da traje, čista zarada od cca 33 miliona KM. Posao života nema šta.

Povećanje troškova zakupa - gubitak budžeta Srbije
Budimo realni, Radišić je u cijeloj priči tek sredstvo i najmanje bitan; Ćulibrk je ključan, zajedno sa Lopičićem i Dodikom.  

Useljem M:tela u Radišićevu zgradu nije došlo do smanjenja troškova zakupa, koje je ova firma plaćala za prostore u kojima se do tada nalazila; Dapače, došlo je do povećanja i to za 2.000.000 KM na godišnjem nivou.

Jasno je da će do isteka Ugovora, M:tel samo po ovom osnovu izgubiti 20 miliona KM, koji će biti preliveni u privatne džepove.

Da se razumijemo, nije ovim cijelim poslom oštećena Republika Srpska, već Republika Srbija, budući da je M:tel (formalno) u njenom vlasništvu. Građani RS oštećeni su previsokim cijenama usluga M:tel-a, koje su najobičnije smeće.

Da bi se pokrila ova prevara, cijene usluga M:tel-a su među najvišim u Regionu, a kako ni to nije dovoljno, zbog snažnog pada broja korisnika (nezadovoljnih smećem koje im se nudi), Porodično-Kumovski Kartel odlučio se da sve nadoknadi, pokrije enormne gubitke, iz džepova radnika, kojima su smanjena primanja. 

M:tel kupuje zgradu od Radišića
Nadahnuti ovim, po sebe, izvanrednim i unosnim poslom, Porodično-kumovski Kartel sprema Veliko iznenađenje u Novoj 2017. godini: Kupovinu „polu-legalne“ zgrade od “Grand Trade”.

U ovom trenutku još uvijek je nepoznat broj desetina miliona koje M:tel namjerava da izgrca za kupovinu zgrade od Radišića.

Na taj način će se vlasniku firme “Grand trade” i vlasnicima samog Radišića, omogućiti izgradnja drugog objekta, planiranog na tom mjestu. 

Radišić i njegovi zaštitnici i kompanjoni, planirali su izgradnju ukupno tri velika objekta u “Picinom parku”.

M:tel će, na kraju 2017., bez dileme biti Velika Strana Kompanija sa Najvećim Gubicima i Najskupljim Uslugama.

Počeće neodoljivo i sve više da podsjećaju na svoju austrijsku firmu-kćerku, čiji će gubitak, na kraju ove godine, dostići deset miliona KM. 

Da li je ovo osim nepotizma i vrlo rijedak telekomunikacioni operator, sa negativnim dugogodišnjim bilansom? Da, jeste.

Pljačka budžeta Srbije
Da li Vlada Srbije zna za porodično-kumovske veze?

Ako zna, a dozvoljava da se čini sve što se čini, onda je to katastrofa; Ako ne zna, opet je katastrofa, ali i nož u leđa Vučiću, jer budžet Srbije je teško oštećen. Ne samo kirijom, već i brojnim drugim nezakonitim poslovima. 

Vojska i Policija Srbije štrajkuju zbog malih plata, a Ćulibrkovi Skakavci pojedoše desetine miliona maraka/evra!

Vučić nije u pravu kada kaže da para nema; Ima, ali završavaju u privatnim džepovima favorita njegovih i Nikolićevih savjetnika!

Da li za sve ovo zna predsjednik Srbije?
Predsjednik Srbije sigurno zna, jer otac Marka Lopičića sjedi u njegovom kabinetu.

Dodatak: Radišić se krio kod Ćulibrka
Vlasnik firme "Grand Trejd" Mile Radišić je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog malverzacija sa akcijama banjalučke "Medicinske elektronike".

Umjesto na izdržavanje kazne, Radišić je marta 2015. pobjegao u Beograd,  gdje se krio sve do polovine novembra iste godine, kada se na volšeban način pojavio pred KPZ Tunjice (Banjaluka) i javio na izdržavanje kazne.

Moji izvori tvrde da se Radišić jedno vrijeme krio i kod Ćulibrka.

Vezani video: Pad Picinog Parka, prvi i drugi dio (dokumentarni filmovi)