недеља, 21. август 2016.

IJ7: Zvornik Stevanoviću, Milići Lazareviću, Šekovići Galiću, Bratunac Mlađenoviću, Srebrenica Durakoviću; U Vlasenici najneizvjesnije

piše: Slobodan Vasković
Nastavljam sa objavom treće procjene rezultata lokalnih izbora u svim opštinama Republike Srpske.

Kao i prve dvije (objavljene krajem maja i tokom jula) i ova Procjena je urađena na osnovu podataka dobijenih u svim opštinama RS i iz najvažnijih stranaka ovog entiteta, razgovora sa brojnim aktivistima tih stranaka, poznavaocima političkih prilika u lokalnim zajednicama i brojnih drugih parametara. 

Procjena se odnosi na trenutno stanje i daje u situaciji da se lokalni izbori održavaju sutra.

To, praktično, znači da svaka od stranaka može u narednih mjesec i po dana učiniti dodatne napore na poboljšanju svog rezultata, kao i rezultata kandidata. Posebno zbog toga što je u jednom dijelu opština situacija takva da će odlučivati foto finiš.

Izborna jedinica 7
Zvornik
Na Istoku stare priče, u Zvorniku ništa novo. Ni na ovim izborima. Zoran Stevanović će ostati gradonačelnik ovog grada, a njegovi protivkandidati Dragan Kojić (SzP) i Jovan Hadži Mitrović (SNS) su autsajderi bez ikakvih ozbiljnijih šansi.
Kandidat SzP-a (SDS) Kojić nema podršku cijelog SzP-a, jer PDP neće glasati za njega.
U toj stranci kao razlog ovakvom postupku navode da će nakon izbora uslijediti koaliranje SNSD-a i SDS-a, što i ne bi bilo neko veliko iznenađenje, jer Stevanović (SNSD) i braća Dragomir i Kostadin Vasić, vlasnici lokalnog SDS-a, su u partnerskim odnosima već godinama, a sva politička borba među njima je tek puko fingiranje. 
Kojićev problem je i što SDS u Zvorniku tavori, a na određen način sam je sebe diskvalifikovao, jer ga je njegov protivkandidat Stevanović zaposlio u opštini.

PDP ima listu sastavljenu od mladih, obrazovanih I kvalitetnih ljudi.

Vlasenica
U Vlasenici je neizvjesno u borbi za načelnika: Mićo Kraljević (SNSD) pokušava da se vrati na političku scenu, sa koje je pometen prije dvije godine, dok njegov protivkandidat Savo Čeliković (SzP/SDS) najveći problem ima u aktuelnom načelniku Dragoslavu Todoroviću, koji se pokazao potpuno nesposobnim. I koji je svojim neradom i nesnalaženjem nanio veliku štetu lokalnom SDS-u.
Važno je za Vlasenicu istaći da nijedan od kandidata ne uživa neki veliki ugled među narodom: Čeliković ne slovi kao kvalitetan kadar, ali je veoma prisutan na terenu i na taj način nadoknađuje minuse, dok je Kraljević okarakterisan kao kompromitovan, kao i brojni njegovi kadrovi iz SNSD-a.
Upravo zbog toga je Kraljević sav teret kampanje stavio na Mladena Popovića (bio načelnik u periodu 2008.-2012.), koji uživa ugled među biračima, ali pitanje je da li je to dovoljno za pobjedu.
Da je Popović kandidat, SNSD bi sa lakoćom osvojio ovu opštinu, ali su načinili grešku. Uz to, Kraljević ne živi u Vlasenici, već u Banjaluci, što je dodatna otežavajuća okolnost.
Da su izbori sutra, Čeliković bi u njih ušao sa blagom prednošću, a da li će tu prednost uspjeti zadržati do 02. oktobra zavisi od podrške i vrha stranke, ali i kvalitetnog distanciranja od odlazećeg načelnika.
Treba reći da i SDA u Vlasenici ima svog kandidata za načelnika - Jusufa Saračevića.
Saračević bi trebao ubrati sve bošnjačke glasove, za razliku od Sulje Taindžića, kandidata SDA na izborima 2012., koji je tada osvojio 316 glasova, dok je lista SDA imala 682 glasa.
Ovaj put Bošnjaci neće odlučivati o načelniku, jer njihove glasove neće dobiti ni Čeliković ni Kraljević, već će sve glasove dati Saračeviću. 
Najkvalitetnije kandidatske liste u Vlasenici nisu ponudili ni SNSD ni SDS, već PDP i Socijalistička partija.
Ove dvije stranke su preferirale mlađe ljude, dok su liste SDS-a i SNSD-a, kao i njihovi Opštinski odbori, još uvijek u 1994. godini.

Šekovići
Načelničku bitku za SzP u Šekovićima vodi Dragan Galić, narodni poslanik PDP-a, dok mu je protivkandidat Momir Ristić iz SNSD-a.
U lokalnom SDS-u vrlo teško su podnijeli činjenicu da je u stranačkoj raspodjeli unutar SzP-a, načelnička nominacija pripala Galiću (PDP). Posebno je pogođen Budimir Ninić (SDS), aktuelni načelnik, koji deklarativno podržava Galića.
Ninić pokušava glasove SDS-a preusmjeriti Ristiću, ali težak je to posao, iako se obećava postizborna koalicija SDS i SNSD.
Ristić uopšte nije loš kandidat, ali je bez šansi u borbi protiv Galića, uprkos svim Ninićevim naporima da nanese štetu kandidatu SzP-a.
Bilo bi prvorazredno iznenađenje da Galić 03. oktobra ne bude načelnik Šekovića.

Bratunac
Ni manjeg grada ni više kandidata: U Bratuncu se za načelničku poziciju bori čak pet kandidata.
To su Nedeljko Mlađenović, aktuelni načelnik i kandidat SzP-a, Petko Rankić (SNS), Drago Radović (DNS), Muhamed Suljić (SDP BiH) i Salih Dubičić (SDA).
Pobjedu bi, bez većih problema, trebao odnijeti Mlađenović, a u Bratuncu će se i nakon izbora nastaviti politički haos koji trenutno vlada.
Odbornici prečesto mijenjaju stranke i sastavljanje većine teško bi išlo i Mandraku, a kamoli Mlađenoviću. 
Očekuje se solidan rezultat SDS-a i PDP-a, dok će SNSD, zbog unutrašnjih sukoba, doživjeti težak poraz.

Milići
U Milićima su izbori forma. Pobjeđuje uvijek kandidat Rajka Dukića, pa će tako biti i ovaj put. Aktuelni načelnik Momir Lazarević obnoviće mandat.
Srebrenica
U Srebrenici je bitka za načelnika istovremeno i etnička bitka: Ćamila Durakovića podržavaju sve bošnjačke stranke, dok Mladena Grujičića podržavaju sve srpske stranke.

Pobjedu bi, kako sada stvari stoje, trebao odnijeti Duraković.