петак, 19. август 2016.

IJ5: Obren bez konkurencije u Doboju, Stanari u fotofinišu, Petrovo SzP-u, U Tesliću obrt - Miličević u blagoj prednosti pred Bogdanićem

piše: Slobodan Vasković

Nastavljam sa objavom treće procjene rezultata lokalnih izbora u svim opštinama Republike Srpske.

Kao i prve dvije (objavljene krajem maja i tokom jula) i ova Procjena je urađena na osnovu podataka dobijenih u svim opštinama RS i iz najvažnijih stranaka ovog entiteta, razgovora sa brojnim aktivistima tih stranaka, poznavaocima političkih prilika u lokalnim zajednicama i brojnih drugih parametara. 

Procjena se odnosi na trenutno stanje i daje u situaciji da se lokalni izbori održavaju sutra.

To, praktično, znači da svaka od stranaka može u narednih mjesec i po dana učiniti dodatne napore na poboljšanju svog rezultata, kao i rezultata kandidata. Posebno zbog toga što je u jednom dijelu opština situacija takva da će odlučivati foto finiš.
Izborna jedinica 5
Doboj

U Doboju ništa novo: Gradonačelnik će nakon izbora ostati Obren Petrović, jer ne postoji nikakva šansa da njegova pozicija bude ugrožena. 
Sam Petrović toliko je bio siguran u svoju pobjedu, da je i prije obznanjivanja imena protivkandidata iz SNSD-a na najvišim stranačkim organima (SDS) ustvrdio da je on “pobednički završio izbornu trku”.
Obren nije vidovit, ali je svjestan da niko iz protivničkih tabora nema šanse protiv njega, jer on, Obren, ima i previše svojih ljudi u tim taborima. 
Njegov protivkandidat Milorad Živković doživjeće pravi debakl u oktobru, a neće mnogo bolje proći ni njegov SNSD.
Iza Petrovića stoji veoma moćna organizacija Gradskog odbora SDS-a i to je njegova najveća snaga, jer se Gradski odbor SNSD u Doboju bukvalno raspao.
Živković ima podršku samo dijela SNSD-a, većeg dijela SP-a, a nije ga podržao DNS. DNS će glasati za Petrovića. 
GO SNSD Doboj potresaju sukobi raznih frakcija već godinama i taj odbor je najnestabilniji unutar stranke već godinama.
Osim toga, SNSD u proteklih nekoliko kampanja biračima nije ponudio nikakav jasan cilj, niti program, a njihov nastup bazirao se na salvi uvreda i napada na Petrovićev račun.
Za razliku od SNSD-a, SDS je veoma stabilan, ima i kvalitetnu kandidatsku odborničku listu, na kojoj je dosta mladih ljudi. Petrović je stavio akcenat na operativce i to mu se isplatilo, jer je SDS sveprisutan na terenu i među biračima.
U Doboju će Socijalistička partija ostvariti solidan rezultat.
Treba dodati da je realno i pomjeranje PDP-a iz mrtvila i njihov ulazak u gradsku skupštinu, jer njihova akvizicija Tihomir Gligorić vuče određen broj glasova, dovoljan za ulazak u gradski parlament.
Stanari
U ovoj mladoj i maloj opštini vodi se izuzetno zanimljiva i teška politička bitka. Do poslednjeg trenutka neće se znati pobjednik i Stanari su opština u kojoj će, uz Modriču, Derventu i Rogaticu, biti najneizvjesnija bitka.

Kandidati su Dušan Panić, aktuelni načelnik iza kojeg stoji SNSD i Mladen Kršić, ispred SzP (SDS). Reprioza je to lanjskog dvoboja, u kojem je, nakon osnivanja opštine, za prsa bio bolji Panić.
Ovaj put blaga prednost je na strani Kršića, ali to nikako ne garantuje konačni rezultat.

Interesantno je da SNSD nema punu listu kandidata za odbornike, već njih 20, dok ostale stranke, SDS, PDP, SP, imaju na svojim listama po 22 kandidata.

Petrovo
U Petrovu su tri kandidata: Mladen Nikić (DNS), Ozren Petković (SzP) I Zdravko Savić (SNS).
Kako sada stoje stvari, Petković, aktuelni načelnik i kandidat SzP, osvojiće drugi mandat.
Petković ima slabu konkurenciju, a njegov protivkandidat iz DNS-a Mladen Nikić nema podršku SNSD-a. U Režimskoj raspodjeli Petrovo je pripalo DNS-u, lokalni SNSD se sa tim nije složio i do poslednjeg trenutka htjeli su kandidovati svog Jovu Nikolića. Prisiljeni su da to ne učine, pa će se osvetiti ne glasajući za Nikića, koji je čak i u Petrovu, veoma malom mjestu, gotovo anoniman. 
Kandidat SNS-a Zdravko Savić je bez ikakvih šansi.

Teslić
U Tesliću vri: aktuelni načelnik Milan Miličević (SzP-SDS) uspio je u poslednjih mjesec i po dana preokrenuti po sebe negativne trendove i potpuno okrenuti situaciju. 
Miličević je u ekspanziji i od gotovo izvjesnog gubitnika, kako su procjene ukazivale prije mjesec i po dana, doveo se u situaciju da može poraziti Bogdanića. 
Činjenica je da i  Dragan Bogdanić I Milan Miličević rade kvalitetno kampanju, ali je činjenica i da je Miličević razumio greške koje je činio i da ih je u dobrom dijelu popravio. Ti potezi nisu ostali bez pozitivnog odjeka, posebno zbog činjenice da se Miličevića doživljava kao izuzteno poštenu i časnu osobu.
U ovom trenutku, Miličević je u blagoj prednosti ispred Bogdanića, ali će trka do kraja biti neizvjesna.

Bogdanićeva ključna greška je previše obećanja biračima, koja, realno, ne može ispuniti. Njegov rad na terenu (gdje je prisutniji od Miličevića) u tom dijelu je kontraproduktivan, kao i prisutne informacije o nepotizmu u Banji Vrućici. Ipak, za Bogdanića su najpogubnije činjenice da je njegova vrijednost na nivou RS nevelika, jer je on tek daljinski upravljač, koji čvrsto u svojim rukama drži Ranko Škrbić, bivši ministar zdravlja koji je uništio i zdravstveni sistem, ali i zdravlje naroda RS.

Sa druge strane, Miličević je jak medijski, ima snažnu internet kampanju i vrši permanentni pritisak na Bogdanićevu kampanju, što je rezultovalo pozitivnim tendencijama.
Uz to, nedavno je Miličević povukao izvanredan, potpuno atipičan potez za naše uslove, nastupajući kao DJ po teslićkim diskotekama. Bogdanića je nemoguće zmisliti u sličnoj ulozi, a po njega nije dobro odjeknulo ni istjerivanje predstavnika sindikata iz Ministarstva zdravlja.
Bogdanić jeste potpisao sporazum sa predstavnicima hrvatskih stranaka, ali ne može računati na sve njihove glasove, dok na glasove Bošnjaka ne može računati nikako.
Nepoznanzica u Tesliću je kuda će se okrenuti biračko tijelo PDP-a, koje kontroliše Igor Crnadak, preko jednog teslićkog “biznismena”. Narečeni se “obećao” i Bogdaniću i Miličeviću, tako da je Crnadak u velikim problemima, jer bi glasovi PDP-a mogli značajno uticati na rezultat u Tesliću.
U ovom gradu tek slijedi prava bitk i biće veoma interesantno vidjeti načine na koje će Bogdanić pokušati zaustaviti negativne trendove po svoju kampanju, kao i da li će Miličević uspjeti nastaviti pozitivan niz, koji ga je od izvjesnog gubutnika doveo u vrlo dobru poziciju i blagu prednost nad svojim protivkandidatom.