петак, 24. јун 2016.

Dodik doživio poraz u Laktašima, pa raspustio Opštinski odbor SNSD

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik raspustio je Opštinski odbor SNSD Laktaši, 23.06. ove godine, jer je pretrpio težak poraz od aktuelnog načelnika opštine Miroslava Kodžomana.

Opštinski odbor SNSD Laktaši zasjedao je sinoć u hotelu “San”, kako bi odlučili ko će ispred stranke biti nominovan za načelnika te opštine.

Preciznije, OO SNSD Laktaši trebalo je da potvrdi nominaciju Snježane Radetić, koju je predsjedništvo tog odbora već kandidovalo za tu poziciju, 15.06.2016. godine.

Međutim, na sjednici OO SNSD, održanoj sinoć, kandidovan je i Kodžoman, nakon čega je uslijedila teška bitka između njega i Bude Stankovića, koji po Dodikovom nalogu protežira Radetićevu.

Pobijedio je Kodžoman, koji je osvojio 47 glasova, dok je Radetićeva osvojila 42 glasa.

Na taj način, Kodžoman je porazio i Stankovića i Dodika, koji stoji iza njega.

Kako je stav najviših organa SNSD-a da opštinski odbori predlože kandidate za načelnike, Dodiku nije preostalo ništa drugo nego da raspusti OO SNSD Laktaši, kako bi na taj način spriječio Kodžomanovu kandidaturu. 

Ko će sada biti kandidat SNSD-a za načelničku trku u Laktašima odlučiće se nakon formiranja novog Opštinskog odbora. To će se desiti narednih dana, nakon čega će pasti i odluka o kandidatu za načelnika opštine ispred SNSD-a.

Miroslav Kodžoman izabran je za načelnika Laktaša u septembru 2014. godine. 

Miroslav Kodžoman
Prethodno je Milovan Topolović, polovinom juna 2014. podnio ostavku na mjesto načelnika Laktaša. Desilo se to nakon što je ušao u sukob sa Budom Stankovićem, na čiju stranu je stao Dodik.

Problemi Topolovića počeli su u decembru 2012. godine, kada je uputio otvoreno pismo lideru SNSD-a Miloradu Dodiku. Prethodno je Topolović smijenjen sa mjesta predsjednika Opštinskog odbora SNSD-a, jer je upozorio da je stanje u stranci katastrofalno i da je potpuno neprihvatljivo da “ljudi sa strane” vode politiku u partiji. 

Topolović je tada rekao da je takva situacija postala nepodnošljiva, tim više jer se i vrh stranke ponaša u skladu sa interesima tih ljudi.

Načelnik Laktaša još je tada upozorio da ni on ni SNSD ne postoje da bi ispunjavali želje Milenka Čičića, Budimira Stankovića i Miloša Čubrilovića Čubrija i da se takvo stanje pod hitno mora mijenjati. 

Budo Stanković
Topolović je jasno poručio da on više ne može da vrši funkciju, na kojoj je u Laktašima, a da istovremeno ispunjava želje narečenog trojca, niti da želi da pokriva i ima odgovornost za njihove prljave poslove. On je takođe upozorio na sve zloupotrebe koje se vrše u ime SNSD-a, tražeći od Dodika i organa stranke da što hitnije razrješe postojeće probleme.

Umjesto da uvaži Topolovićeve stavove i podrži ga, Dodik je 12. decembra 2012. godine Topolovića smijenio sa mjesta predsjednika OO SNSD-a Laktaši. Umjesto Topolovića, na mjesto predsjednika OO SNSD izabran je Miroslav Kodžoman.

Međutim, ni Kodžoman, nakon što je izabran za načlnika u septembru 2014. godine, nije htio da ispunjava zahtjeve Bude Stankovića pa se našao na njegovom udaru, što je proizvelo novi sukob unutar SNSD-a, koji je kulminirao raspuštanjem Opštinskog odbora SNSD Laktaši.