понедељак, 15. јун 2015.

Vasković zaustavio Tegeltiju, Kaju i Milića u pljačkanju porodica preminulih penzionera

piše: Slobodan Vasković

Serijom tekstova o kriminalnom poslovanju mikrokreditne organizacije „Prvo penzionersko mikrokreditno društvo“ zaustavio sam pljačkanje porodica preminulih penzionera i lešinarenje ministra finansija Zorana Tegeltije, tajkuna Mladena Milanovića Kaje i Mladena Milića, direktora Fonda PIO.

Ovi kriminalci nakon mojih tekstova su se uplašili i počeli su vraćati novac otet od porodica preminulih penzionera.

Tegeltija i Kaja su vlasnici „Prvog penzionerskog“, koje dodjeljuje kredite penzionerima pod zelenaškim kamatama (20 posto), dok im je Milić Fond PIO isporučio kao šalter salu i omogućio naplatu rata.

Kada penzioner, koji je podigao kredit u Tegeltijinom i Kajinom PPMK, a da nije vratio zaduženje, premine, Tegeltija i Kaja  tada su uzimali novac od Fonda PIO, namijenjen za troškove pogreba.

Potvrđuje to i Ugovor o vršenju obustava na primanja korisnika prava iz penzijskog invalidskog osiguranja, potpisan između Fonda PIO Republike Srspke i Prvog penzionerskog mikrokreditnog društva, 29.06.2012. godine.

Ugovor su potpisali Mladen Milić, direktor Fonda PIO i predstavnik Prvog penzionerskog društva.

U članu I Ugovora navedeno je sledeće: “Obustave će biti vršene i od sredstava koja se isplaćuju za slučaj smrti korisnika prava na ime troškova sahrane”!

Fond PIO RS isplaćuje familijama preminulih penzionera naknadu za pogrebne troškove u visini od 500 KM. Ukoliko je preminuli ostao dužan Tegeltiji, Fond PIO isplaćuje 500 KM njegovoj mikrokreditnoj organizaciji, a ne porodici.


Iz Ugovora je jasno da Tegeltija i Mladen Milanović Kaja otimaju i od mrtvih penzionera.

Mladen Milić, direkotr Fonda PIO, potvrdio je za Capital.ba (04.06. o.g.) informacije da je i takozvana “posmrtnina” obuhvaćena ugovorom sa PPMK, ali je istakao da je sve po zakonu i da nije bilo isplata po tom osnovu.

 U skladu sa Zakonom sredstva obezbijeđena za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja koriste se za isplatu penzija, troškove isplate penzija, pogrebne troškove za umrlog korisnika penzije i ostale troškove, što predstavlja pravni osnov za postupanje u smislu obustava u korist privrednih subjekata koje su sa Fondom zaključile ugovor”, naveo je Milić u pisanom odgovoru portalu Capital.ba.

Milić je potvrdio da se sredstava koja Fond isplaćuje u slučaju smrti penzioner za troškove sahrane od 500 KM mogu koristiti kao obezbjeđenje kredita kod mikrokreditnih organizacija, ali do sada, kaže nije bilo takvih isplata. (Capital.ba; 04.06.)

Milić je sve slagao.

Samo dan (05.06.) nakon njegovog istupa na portalu Capital.ba, Prvo penzionersko mikrokreditno društvo vratilo je 500 KM na račun Fonda PIO.

“Povrat pogrebne uplate za M.N.”, navedena je svrha doznake.

(Dokumenti su u mom posjedu, ali iz poštovanja spram preminulog M.N. i njegove porodice, ne objavljujem ih, kao ni njegovo ime.)

Otkud odjednom povrat?

Strah i to veliki uhvatio je lihvare Tegeltiju, Kaju i Milića, nakon što sam 31. maja o.g. objavio tekst Dokumenti o Lešinarenju: Bili Piton pljačka mrtve penzionere”, u kojem sam emitovao Ugovore Fonda PIO sa raznim mikro kreditnim organizacijama, pa i onaj sa Tegeltijinim PPMK.

Očito su se uplašili istrage i brže bolje su vratili novac koji su oteli porodici pokojnog M.N., a koji im je Fond PIO morao isplatiti za sahranu.

Očito je i da ništa nije po zakonu, posebno ne otimanje takozvane posmrtnine. Da jeste, ne bi vraćali novac.

I najpovršnija istraga bi utvrdila šta je zaista na djelu.

Nažalost, u RS ni nadležna Tužilaštva ni MUP RS ne rade svoj posao, već štite kriminalce. Nažalost, Tegeltija je i dalje ministar finansija, umjesto da je u zatvoru, kao i Milić, koji je na čelu Fonda PIO. O tajkunu imenom Kaja da i ne govorim.

Što se mene lično tiče nastaviću da raskrinkavam tu odvratnu bagru koja pljačka čak i mrtve.  U čemu sam ih, bar zasad, spriječio. (nastaviće se)

Vezani tekst: Dokumenti o Lešinarenju: Bili Piton pljačka mrtve penzionere