петак, 5. јун 2015.

Rastaljivanje: Džombiću Ćubić poklonio zgradu u centru Banjaluke

piše: Slobodan Vasković

Ljubo Ćubić, vlasnik firme “Niskogradnja” poklonio je zgradu Aleksandru Džombiću, bivšem predsjedniku Vlade RS, u centru Banjaluke, u ulici Vase Pelagića.

Riječ je o ekskluzivnoj četverospratnici, koja ima cca 700 m2 kvadratnih poslovnog prostora. Cijena poslovnog prostora u centru Banjaluke najmanje je 1.500 evra, što znači da je vrijednost zgrade 1.050.000 evra, odnosno dva miliona KM.

Transakcija je obavljena prije nekoliko mjeseci, a njeno izvorište je u rekonstrukciji magistralnog puta M16 Banjaluka-Gradiška, dionica Prijedorska petlja-Klašnice, urađenoj 2012. godine.

Preciznije, zgrada u centru Banjaluke, koju je Ćubić poklonio bivšem premijeru, Džombićev je “tal” u tom poslu.

Uz Ćubića donator je i Borko Radinković, vlasnik firme “Binis – beton”, koji je tim poslom tada spasavan od bankrota.

U rekonstrukciju tog puta skrcano je preko 55 miliona maraka, iako je ona koštala, prema riječima stručnjaka, najmanje duplo jeftinije.

Vlast je tada tvrdila da je utrošeno svega 35 miliona KM.

Nakon što je spiskano 50 miliona, Vlada RS (premijer bio Džombić) je na
sjednici održanoj 31. maja 2012. godine “Putevima RS” odobrila još jedno kreditno zaduženje i to u visini od pet miliona KM, “za realizaciju dodatnih radova na projektu Rekonstrukcija magistralnog puta M16 Banjaluka-Gradiška, dionica Prijedorska petlja-Klašnice, radi povećanja bezbjednosti saobraćaja”.

Bilo je zapanjujuće da se na tek rekonstruisanoj brzoj cesti “povećava bezbjednost”, premda je vlast tvrdila da je taj put izuzetno bezbjedan, iako liči na bob stazu.

Poznato je da na ovoj cesti kolovozne trake nisu ranije bile odvojene, te je to učinjeno prilikom rekonstrukcije. Postavljeno je dvadesetak kilometara tzv. delta blokova da razdvajaju trake, ali je na taj način dobijena najduža bob staza na svijetu.

Uzalud su bila sva upozorenja stručnih lica, vlast je jedino željela da spase posrnulu firmu “Binis beton” iz Laktaša, čiji je vlasnik Borko Radinković u prijateljskim odnosima sa premijerom Džombićem.

Njegovi delta –blokovi plaćani su tri puta skuplje nego na tržištu (njihova cijena na teritoriji cijele BiH iznosila je tada oko 120 KM/m, dok je ovdje ugovoreno oko 320 KM/m).

Pomenutih pet miliona otišlo je “Binisu” čime je cijena rekonstrukcije narasla na 55 miliona KM.

Dio tih para sada se vraća Džombiću kroz atraktivnu zgradu u centru Banjaluke.

Džombić je bio premijer do marta 2013. godine, kada je smijenjen, a postavljena Željka Cvijanović.

Ministar finansija u Džombićevoj vladi bio je Zoran Tegeltija, koji je i sada na toj poziciji.

Sve ove prljave poslove njih dvojica su odobrili i isplatili.

U rastaljivanju je bolje prošao Džombić koji je dobio zgradu.

Specijalno tužilaštvo RS i MUP RS neće provesti nikakvu istragu u vezi sa ovim poklonom, jer oni ne istražuju pripadnike Kriminalne Elite! (nastaviće se)