понедељак, 13. април 2015.

TV AFERA- TRAILER ZA FILM "ORUŽANA PLJAČKA": Trgovci oružjem u državnom vrhu

piše: zurnal.info



TV “Žurnal” u serijalu “Afera” prikazuje prvi dokumentarni film u ovoj godini pod nazivom “Oružana pljačka“. Riječ je  o filmu za koji smo pet mjeseci istraživali trgovinu oružjem i osobe upetljane u nezakonite poslove.
Iz godine u godinu sve više novca u svijetu se troši na naoružavanje. Legalna i ilegalna trgovina oružjem cvjetaju, a ni Bosna i Hercegovina od toga nije izuzeta.
I ovdje, kao i u svijetu, vojni, trgovački lobiji imaju značajan uticaj na politiku. U stvari, trgovački lobiji u BiH vode ključnu riječ u prodaji naoružanja i vojne opreme, dok su nadležne institucije države i entiteta u njihovoj funkciji.
U “Aferi” dokazujemo kako se oružje prodaje budzašto; kako se namjenska industrija svjesno uništava; kako nestaju milioni dolara; kako se pojavljuju, pa nestaju automatske puške nepoznatih serijskih brojeva koje nisu iz arsenala Oružanih snaga, kako nepoznata i neovlaštena lica vršljaju po magacinima Oružanih snaga i vrše inspekciju naoružanja, uzimajući šta im odgovara, i kako niko ništa ne preduzima da se nezakonitostima stane u kraj.

Štaviše, nerijetko su najviši funkcioneri države potpuno u funkciji trgovaca oružjem. U slučajevima koje obrađuje “Afera” u ovom filmu, to su Selmo Cikotić, bivši ministr odbrane, Rajko Čkonjović, direktor Republičke direkcije za promet naoružanja i brojni drugi funkcioneri državnih i entitetskih institucija.

Film govori i o svjesnom unštenju TRZ “Bratunac”, katastrofalnoj privatizaciji i brojnim drugim nezakonitim poslovima.

U filmu govore Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, Mirko Šarović sadašnji/bivši Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, šef poslaničke grupe SNSD-a u predstavničkom domu, Aleksandra Pandurević, šef kluba poslanika SDS i brojni drugi funkcioneri nadležnih državnih i entitetskih institucija, kao i radnici TRZ “Bratunac”.

U filmu Rajko Čkonjović, direktor Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme, prijeti novinarima “Afere”.

Film dokazuje i da nikoga od nadležnih ne interesuje gdje su milioni dolara od prodaje oružja Skautu, niti zbog čega je TRZ Bratunac u vrlo kratkom periodu, u poslovima sa zagrebačkom firmom, oštećen za enormne svote. Nikoga ne interesuje da li su pare od Skauta možda naplatila lica koja su obavljala i obavljaju najodgovornije pozicije u državi, vezane za prodaju viškova naoružanja.

Ukratko, nikoga ne interesuje zaštita državne imovine.
Budite sa nama na premijeri u srijedu, 15. aprila, tačno u podne.