петак, 24. април 2015.

Dodik-Radojičić: Četiri sastanka bez dogovora; SDS: Mićić Maksimovićem pomeo Bijeljinu

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik i Igor Radojičić održali su poslednjih dvadesetak dana četiri tajna sastanka na kojim su pokušali da prevaziđu razlike. Međutim, sva četiri sastanka završila su se bez ikakvog dogovora. A protekli su u velikoj svađi.

Dodik je na tim sastancima tvrdio da je sve u najboljem redu, da Vlada RS dobro radi i da pare od Rusa sigurno stižu. Dodik je još Radojičiću naglasio da nema namjeru da smijeni Željku Cvijanović i istakao da su za teško ekonomsko stanje krive poplave.

Radojičić je bio zapanjen Dodikovim stavovima i ni sa jednim se nije složio. Rekao mu je da nije siguran da li ga Dodik svjesno obmanjuje ili je omađijan od saradnika i ne zna šta govori. Radojičić je insistirao na smjeni Cvijanovićeve i progonu Zorana Tegeltije, Zorana Stevanovića, Slavka Mitrovića i Dušana Petrovića. Dodik je sve odbio.

Ostaje da se vidi da li će Radojičić otići na Sabor, iako je tvrdio da neće.
Ako ode, a ne progovori, politički je mrtav.
Ako ode, a progovori, biće junak dana i izbačen iz stranke.
Ako ne ode, biće opet junak dana, ali moraće da se najkasnije za dva mjeseca izjasni šta i kud hoće. Ili je politički mrtav.

I u SDS-u traje velika predizborna unutarstranačka tuča.

Bitka je za zamjenika predsjednika stranke, što je potpuno nebitno mjesto. Toliko je užareno da u SDS-u namjeravaju da ukinu tu poziciju. Čime demonstriraju strah od raskola. I rješavanja problema.

Ipak, mnogo je dinamičniji rat između Miće Mićića, gradonačelnika Bijeljine i njegovog suparnika u tom gradu Zlatka Maksimovića.

Maksimović već godinama ima želju da zamijeni Mićića i pri tom se služi i vrlo nečasnim sredstvima. Kako stvari stoje želja mu se neće nikada ispuniti.

Mićić ga je demolirao, jer Maksimović nije izabran ni u Gradski odbor SDS Bijeljina, što je zaista vrhunsko poniženje. I odlična Mićićeva pobjeda. Lijevom rukom.

Maksimović se ne predaje, pa je osnovao nekakve novine i udara na Mićića, a i Mićo će novinama uzvratiti. Tragikomično.

Budimo realni, Maksimović je najobičniji politički pacer, kojem bi najpametnije bilo da se skroz ostavi politike. Jer je na nivou „promišljanja“ Željke Cvijanović.

Mićić je kandidovan i za predsjednika SDS-a, ali će se povući iz trke. Kad procijeni da je pokazao dovoljno snage. Kako je Maksimovića premljeo, snažan jeste, ali, izvan svake razumne sumnje, ne može pobijediti Mladena Bosića.

Jer bi onda udario na desetine maksimovića, umišljenih skorojevića i diletanata koji su naplavljeni u SDS teškim greškama najozbiljnijeg kandidata. Toliko o ozbiljnosti.