недеља, 10. август 2014.

Dodik, Željka, Favele i poneki Bizon


piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik bio je u Guči, u pratnji Radeta Savića, zvanično najjačeg čovjeka na svetu.

Sreća je da uz fotografiju Dodika i Gomile Mesa postoji i propratni blicturistički  tekstić da se nalaze u Guči, inače bi manje upućeni mogli zaključiti da gospodar srpskih Favela, u pratnji svojih Gorila obilazi poplavljene sirotinjske regije i parijama baca bakrenjake.

Bez obzira na to, slika sa Bizonom može se okarakterisati kao masivni spin: Dodik sa najjačim, a ko će drugi sa najjačim, već najjači.

To što taj drugi najjači nema sem mišića ništa osim “sertifikat telohranitelja, privatnog detektiva i agenta obezbeđenja” (tri u jednoj pozamašnoj komadini), koga briga. Važan je prvi utisak. Od kojeg se naježiš.

Bizon je valjda podigao 340 kilograma u pauerliftingu, što je za Dodika smiješno. On je jednom odjednom podigao kompletnu atmosferu, stratosferu i ostatak vasione iznad Republike Srpske i prodao Holanđanima, koji od tada naš vazduh za skupe pare preprodaju na berzi. A vi, dragi moji, i dalje nemojte štediti kada dišete; poslije će vam drugi biti krivi što se gušite i nemate ni za pola kubika zraka.

Sreća pa Bizon ne diše kod nas, podisao bi nam zalihe do kraja godine. I ojadio Holanđane i njihove ovdašnje vazdušne partnere.

Zato kod nas diše i uzdiše Željka Cvijanović. Gdje ona udahne tu trava više ne raste. A ni kosa. Pejzaži nestaju.

Cvijanovićeva je toliko dosadna, predvidljiva, dosadna, očekivana, dosadna, anemična, dosadna, dosadna… monotona do mjere totalnog izluđivanja slušalaca/gledalaca/subjekata/objekata prema kojima usmjerava snop ničega, slap nepovezanih besmislenih riječi, bez naznake znakova interpunkcije, da bi kraj nje čak i Bizon od muke pojeo tegove. Svih 340 kila. Iako ništa ne razumije, ali nešto u njenom glasu bi ga natjeralo na to.

Sreća pa je u Dnevniku ne puštaju integralno, kolektivna histerija bila bi neizbježna. Epidemija kolere, Španska kuga i crni prišt… nisu joj ravni.

Do te mjere verbalnim sadizmom ispira mozgove svojih nesretnih meta, da objektivni posmatrači mogu greškom zaključiti da vodi seanse destrukcije i samouništenja. I na otvorenom i na zatvorenom. Gdje god stigne.

Sreća pa objektivnih posmatrača nema, što nas čini spasenim od šifre.      

Cvijanovićeva je infektivna do pandemijskih razmjera, ebola kraj nje djeluje kao mačiji kašalj.

Dodik ne može definitivno stići da pogasi sva žarišta koja je otvorila. I njoj slični, plus raznorazni i brojni banditi u SNSD-ovim redovima, čije postojanje čak i Rajko Vasić priznaje (“Dileri moći, snage i ugleda Velike stranke”).

Opozicija je birala jako jako loše na izbornom nivou za člana Predsjedništva BiH; SNSD je izabrao najgore.

Dodik sa Bizonom, Dodik kosi travu, Dodik spasava potopljene, Dodik cuga pivo, Dodik se hrve sa Bakirom, Dodik vježba jogu, Dodik otcjepljuje, Dodik ne da HDZ-u entitet, ni Treći ni Četvrti, Dodik (uskoro) i sa Zmajem od Šipova, Dodik blickrigom porobljava Kneževo i skupštinsku manjinu, Dodik zapošljava, Dodik u bijelim čizmicama, Dodik pjeva, Dodik psuje, Dodik vrijeđa, Dodik u pegli, usisivaču, frižideru, vodovodu, najlon kesi…. nije dovoljno za pobjedu na narednim izborima. Čak to i Rajko Vasić, jedini ozbiljan i razuman SNSD-ovac, u ovo po njih zlo vrijeme, otvoreno priznaje.

SNSD možda i može protiv mnogih, ali protiv samih sebe gube sto posto. A udarili su sami na sebe bez milosti. Nemaju odgovor ni na jedno pitanje, a svakim danom otvara se stotine/hiljade novih.

Ma koliko Dodik djelovao jak (samo djeluje, i ništa više - čista iluzija), nema ni minimum šanse da riješi epidemiju negativizma vladajuće strukture koja je zahvatila biračko tijelo i sobom začepi bezbrojne crne rupe, koje gutaju rejting SNSD-a.

Opozicija će na tacni dobiti pobjedu, ali poklonu se ne gleda u zube. Još kad bi ponešto i sami uradili, vladajuća nomenklatura doživjela bi debakl.