четвртак, 14. новембар 2013.

Ekskluzivno: Dodikov ratni duvanski put

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik, direktor firme “Igokea” iz Laktaša, tokom rata je švercovao cigarete u Republiku Srpsku i tadašnju Republiku Srpsku Krajinu (RSK). Potvrđuju to dokumenti koje objavljujem, a iz kojih je vidljivo da je Dodik učinio sve kako bi izbjegao plaćanje obaveza prema Republici Srpskoj i da u tim naporima nije prezao ni od falsifikovanja dokumentacije, kako je to svojevremeno utvrdio MUP RS.

Dokumenti svjedoče da je tokom 1994. godine Dodiku oduzeto najmanje četiri šlepera švercovanih cigareta.

Iz Izjave koju je Milorad Dodik, direktor PP “Igokea” Laktaši, dao 21. 11. 1994. godine inspektorima Finansijske policije i Republičke tržišne inspekcije Marinku Bašiću i Milošu Ajderu uočljivo je da su mu oduzeta dva šlepera cigareta koja je uvezao iz tadašnje RSK u Republiku Srpsku.
“Dva šlepera cigareta, od ukupno devet, je zadržano na prostoru RS, čekajući definitvno dogovor u okviru Vlade vezano za realizaciju”, kaže Dodik u Izjavi, iz koje se vidi da su mu cigarete oduzete početkom novembra 1994. godine.  

Dodik, koji je sebe u poratnim godinama sebe predstavljao kao ogorčenog protivnika SDS-ovih ratnih vlasti, u ovoj izjavi potvrđjuje svoje bliske poslovne veze sa brojnim ministrima iz tadašnje Vlade RS.
“U vremenu od jedan i po mjesec unazad dogovoren je aranžman za promet cigareta iz kontingenta Robnih rezervi Krajine, koje su trebalo da se transportuju u tom periodu. Od strane odgovornih ljudi sam upoznat da se taj posao dogovarao sa ministrima Brđanin Radoslavom, Kovačević Svetom i Živkom Rakićem i ja sam upućen na saradnju sa njima i defintivan dogovor”, obrazlaže Dodik u Izjavi šta ga je to navelo da uveze cigarete.

Dalje kaže da je lično telefonom kontaktirao ministre Kovačevića i Brđanina “i tražio potvrdu, definitivno ranije dogovorene konstrukcije” kada je transport sa cigaretama stigao u Republiku Srpsku. Međutim, tada su mu zaplijenjena dva šlepera, a Dodik je ostale brže bolje vratio u tadašnju RSK, kako ne bi bio prisiljen da plati poreze i akcize.
“Uvidjevši da taj dogovor nije siguran i da postoje mogućnosti da velikih problema vezano za taj posao i činjenicu da mi je gospodin ministar Kovačević rekao telefonom da će se najvjerovatnije morati primijeniti važeće odluke Vlade vezano za poreze i akcize, ja sam odlučio da predmetne kamione pošaljem na carinarnicu na Dvor na Uni i obaviješten sam da su oni tamo stigli”, rekao je Dodik inspektorima, dodavši da daljih informacija o svemu tome nema.

Jasno je da je ovaj Dodikov švercerski kontongent iz tadašnje RSK u RS imao neslavan kraj.

Isto se desilo i u aprilu 1994. godine, kada je Dodik u RS, iz Makedonije preko Srbije, uvezao 18 hiljada kilograma cigareta marki “Partner” i “Vek”.   Riječ je od va šlepera koja su mu oduzeta, na šta se Dodik žalio.

Istragom je utvrđeno da je Dodik cigarete kupio od „Makedonija tabaka“, a onda ih preko firme p.p. „SWISSAR“ iz Beograda dovezao do slobodne carinske zone u Novom Sadu, gdje je zamijenio papire i cigarete je preuzela „Igokea“. Nakon što su mu oduzete cigarete, Dodik se žalio da je izvršeno duplo oporezivanje, ali je Finansijska policija RS utvrdila da Dodik ne govori istinu i da je stvarni uvoznik cigareta „Igokea“.   
„MUP je prilikom provjera, koje je izvršio, došao do dokaza da je izvršeno falsifikovanje isprava sa ciljem utaje akciza i poreza na promet, kako na teritoriji SR Jugoslavije, tako i na teritoriji RS“, navodi se u Rješenju Finansijske policije RS datiranom 2. 12. 1997. godine, kojim se kao neosnovana odbija žalba PP „Igokea“ iz Laktaša.

Istim Rješenjem utvrđeno je da je Dodik dužan da plati poreza i akciza 345. 256 dinara, kao i zateznih kamata u iznosu od 32. 794 dinara. U to vrijeme, za šest dinara mogla se dobiti jedna njemačka marka, što znači da je Dodik ostao dužan RS 63.000 maraka.

Danas taj isti Dodik, nesporni i notorni ratni švercer visokoakciznih roba, prijeti da će se obračunati sa svima koji „vrijeđaju njegov ugled i čast“. Jedino nije precizirao da li će ti proći kao Milan Vukelić ili Boban Blagojević.