понедељак, 9. јул 2012.

SAD Lagumdžijinu akciju za promjenu vlasti okarakterisali „nimalo dobrodošlom“


Piše: Slobodan Vasković

Američka administracija ne podržava rekonstrukciju vlasti na nivou BiH, kao ni u Federaciji BiH. Ovo se da zaključiti i iz istupa Filipa Gordona, pomoćnika američkog državnog sekretara, na Croatia samitu u Dubrovniku održanom prije nekoliko dana. 

Gordon je jasno poručio da nastojanja da dođe do promjene većina koje čine državnu i federalnu vlast predstavljaju „nimalo dobrodošlo skretanje pažnje sa ekonomskih i političkih prioriteta, uključujući i članstvo u EU i NATO, za koje se sve stranke deklarativno zalažu“. 

„Uski lični i politički planovi kao i pokušaji poticanja etničkih strahova ponovo ometaju napredak po pitanju neophodnih reformi. Postojeća nastojanja oko promjena u državnoj vladi i vlade Federacije predstavljaju nimalo dobrodošlo skretanje pažnje sa ekonomskih i političkih prioriteta – uključujući i članstvo u EU i NATO-u – za koje se sve stranke deklarativno zalažu“, kazao je Gordon.

Interesantno je da je ogromna većina bh. medija, što svjesno, što nesvjesno, potpuno ispustila sintagmu „nimalo dobrodošlo“, koja je ključna u izjavi američkog diplomate, s obzirom da kristalno jasno ocrtava stav američke administracije prema nastojanjima Zlatka Lagumdžije da po svaku cijenu, i ne birajući sredstva, izvrši nasilnu promjenu vlasti, primarno u Federaciji BiH.

Očito je da su Amerikanci oštro protiv Lagumdžijinih postupaka, što on pokušava minimizirati, tvrdeći javno kako je međunarodna zajednica saglasna sa rekonstrukcijama vlasti koje je započeo.
Upitan kako međunarodni predstavnici gledaju na nastojanja da se rekonstruiše vlast u državnom i federalnom nivou, Lagumdžija je za „Dnevni avaz“ rekao: Svi oni ukazuju na jednu stvar, koja je svima nama dobro jasna, a to je da su ovo normalni politički procesi koje treba raditi brzo i efikasno. Druga je stvar što oni baš i ne razumiju naše dojučerašnje partnere, a sada kandidate za lidera opozicije, gospodu iz SDA“.

Očito je da je Lagumdžija izjavu Filipa Gordona shvatio „nimalo dobrodošlom“, pa je krenuo sa obmanjivanjem javnosti, ne bi li prikrio i činjenicu da ga u međunarodnoj zajednici već mjesecima tretiraju „nimalo dobrodošlim“.
Integralnu izjavu Filipa Gordona možete pročitati na http://www.state.gov/p/eur/rls/rm/2012/194666.htm