уторак, 23. јул 2019.

U Lukavcu uhapšen Pramod Mittal!piše: Avdo Avdić (Zurnal.info)

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona uhapsili su britansko-indijskog milijardera Pramoda Mitala, potvrđeno je za Žurnal iz više izvora.

U toku je pretres prostorija koje je u Lukavcu koristio ovaj biznismen. Policija se nalazi u upravnoj zgradi Global Ispad Koksne industrije Lukavac preko koje je ovaj milijarder oprao više miliona maraka. 

Ranije je glavni tužilac u Tuzli Tomislav Ljubić potvrdio da Žurnal da je izdat nalog za hapšenje Mittala i još dvije osobe koje se dovode u vezu sa kriminalom u lukavačkoj Koksari. 
Mittal je obavljao funkciju predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a i proteklih dana je došao u posjetu jednoj od svojih brojnih kompanija koje posjeduje širom svijeta. 

Istražni organi sumnjaju da je preko ove firme oprano i iz BiH izvučeno najmanje pet miliona maraka. 

Svoje poslovanje Mittalovi vode iz Londona. Prije petnaestak godina njihova korporacija je kupila Koksnu industriju u Lukavcu. Ista porodica je ulagala u zeničku Željezaru i Rudnik Ljubija kod Prijedora.

ŽURNAL SAZNAJE: Izdat nalog za hapšenje Pramoda Mittala

Glavni tužilac iz Tuzle Tomislav Ljubić potvrdio za Žurnal da je izdat nalog za hapšenje Mittala i još dvije osobe zbog kriminala u Global Ispat Koksnoj industriji Lukavac  A. Avdić
Kantonalno tužilaštvo Tuzla izdalo nalog za hapšenje britanskog milijardera Pramoda Mittala, saznaje Žurnal. Osim njega trebale bi biti uhapšene još najmanje dvije osobe koje se dovode u vezu sa organiziranim kriminalom u vezi sa pranjem novca preko Global Ispad Koksne industrije Lukavac (GIKIL).

"Tačno je da je izdat nalog za hapšenje Pramoda Mittala i još dvije osobe. Više detalja će biti saopćeno nakon što akcija bude okončana", potvrdio je za Žurnal glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić.

Pramod Mittal trenutno se nalazi u Lukavcu. On je jedan od članova poznate indijske porodice Mittal, koja se bavi proizvodnjom željeza i čelika. 

Svoje poslovanje Mitalovi vode iz Londona. 

Prije petnaestak godina njihova korporacija je kupila Koksnu induzstriju u Lukavcu. Ista porodica je ulagala u zeničku Željezaru i Rudnik Ljubija kod Prijedora. 

Mittal je, formalno, bio predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne industrije Lukavac. Istražni organi sumnjaju da je preko ove firme oprano i iz BiH izvučeno najmanje pet miliona maraka. 

RS na dobošu: Novcem ukradenim u RS kupuju sve što još išta vrijedi u ovom entitetupiše: Slobodan Vasković

Firme “Pavgord” i “Galens” izvršile su dokapitalizaciju Pavlović banke i tako, defakto, postali njeni vlasnici. '"Pavgord cca 30 posto, a "Galens" nešto ispod deset posto")

O “Pavgordu” se, manje više, sve zna, pa i o tome kako je stekao ne prvi, već četiri prva miliona, dok je firma “Galens” iz Novog Sada potpuno nepoznata javnosti u RS.

Njen suvlasnik je Nebojša Petrić, odnosno njegova firma “Promist”; Za razliku od “Galensa”, “Promist” je itekako poznat u RS, jer je poslužila za izvlačenje desetina miliona KM, o čemu postoje svi relevantni dokazi i dokumenti, ali niko iz nadležnih institucija nikada nije reagovao. 

Neće ni reagovati, iako je očito da se finansijske institucije i druge bitne firme iz RS kupuju novcem koji je prethodno izvučen iz brojnih nezakonitih poslova pripadnika Režima.

Pisao sam o tim načinima godinama, a sada reeemitujem tekst iz aprila 2015. godine, koji svjedoči o tome kako je iz RS, potpuno nezakonito, izvučeno cca 12 miliona KM keša i to u torbama, a da za taj postupak do dana današnjeg niko nije odgovarao.

Novac je, pogađate, otišao prema firmi “Promist”, a preko firme "Enikon gradnja", iza koje stoji Zoran Stevanović Gladni.


Pranje para: Tegeltija odgovoran za iznošenje 12 miliona maraka iz Republike Srpske za izmišljene namjene (09.04.2015.) 

piše: Slobodan VaskovićZoranTegeltija, ministar finansija u Vladi RS, omogućio je firmi “Enikon gradnja” da iz Republike Srpske iznese šest miliona evra (cca 12 miliona KM), a da nadležni prethodno nisu utvrdili porijeklo tog novca niti provjerili njegovu krajnju destinaciju.

Ova transakcija se može okarakterisati kao “pranje para”, jer se ne zna gdje je šest miliona evra završilo. 

Zoran Stevanović, načelnik opštine Zvornik, dovodi se u vezu sa firmom “Enikon gradnja”, iako ona nije registrovana na njega. 

Rješenje su potpisali nadležni iz Ministra trgovine RS, a sa iznošenjem ovolike količine keša morao je biti upoznat Tegeltija, ministar finansija RS.  

Odobrenje
Ministarstvo trgovine i turizma 16.05.2013. godine donijelo je Rješenje (broj: 14-01-07-4-1714 /13) kojim je firmi ,,Enikon gradnja,, d .o.o. (za građenje, usluge i trgovinu) Zvornik dozvoljeno iznošenje sredstava u iznosu od 6 miliona Evra iz BiH “u svrhu povećanja kapitala preduzeća u inostranstvu”.

Radi se o klasičim mutnim radnjama i prevari, a sve pod geslom “ulaganja u povezanu firmu u inostranstvu”, bez jasno utvrđenog porijekla novca, što je iznesen, a koji je ko zna gdje završio. 

Cifra od 12 miliona maraka je orgoman novac koji se u kešu iznosi u inostranstvo.

Postavlja se pitanje: Odakle firmi “Enikon” iz Zvornika, koja nikako ne slovi kao izuzetno velika i značajna u republičkim okvirima, posebno ne okvirima BiH, 12 miliona maraka? Iz kojih poslova su to oni zaradili i da li su ti poslovi legalni?

Nezakonitosti
Donijeto  Rješenje  nije u skladu sa Odlukom o uslovima za dobijanje dozvole za iznošenje sredstava izvan Bosne i Hercegovine u svrhu osnivanja preduzeća u inostranstvu („Službeni glasnik BiH“, broj:22/98). 

Rješenje je vrlo kratko; Naglašava se da je firma „ENIKON-GRADNJA“ podnijela zahtjev 16.05.2013. godine  u kojem je zatražila izdavanje dozvole za iznošenje sredstava iz BiH “u svrhu povećanja kapitala preduzeća u Republici Srbiji”.

Osim standardne dokumentacije koja se dostavlja u ovakvim postupcima (sudska registracija, poreski brojevi kod PU RS i UIO BiH, plaćena taksa i poreske obaveze), dostavljena je i odluka firme o iznosu koji će se iznijeti u inostranstvo; Kopija Ugovora o prenosu udjela (zaključen između „Enikon gradnje“ i „Promist“ Novi Sad) i Izjava o iznosu i izvoru sredstava za prenos 50% udjela u cjelokupnom kapitalu preduzeća društva „Energija Tehnika Tehnologija, društvo sa ograničenom odgovornošću za održavanje energetskih objekata i usluge Novi Sad“, broj 65/13 od 15.05.2013.godine.

Daljim pregledom Rješenja vidi se da je firma iz Zvornika  odlučila da iznese ogroman novac radi povećanja kapitala u preduzeću „Energija Tehnika Tehnologija” iz Novog Sada, Republika Srbija. 

Kako je to navedeno u rješenju, iznosi se 6.000.000 Evra, obezbijeđenih iz dobiti društva  „ENIKON-GRADNJA“ iz ranijih godina, kreditnih sredstava i tekućeg obrta.

Čime je firma iz Zvornika dokazale porijeklo novca? Sopstvenom izjavom da je “ostvarila dobit iz ranijih godina iz kreditnih sredstava i tekućeg obrta“ i da to vrijedi ukupno šest miliona evra?! I Ministarstvo bespogovorno vjeruje firmi da je zaista tako?! I to u situaciji kada nije priložen nikakav dokaz o porijeklu para! I bez ikakvog dokaza o odnosu navedenih firmi!

Čiji se to kapital povećava i koji je odnos firme iz Zvornika sa navodnom firmom iz Srbije sa sjedištem u Novom Sadu u kojoj se vrši povećanje kapitala, u rješenju ministarstva nema odgovora na ova najbitnija pitanja.

Pare odlaze u nepoznato
Rješenjem se odobrava iznošenje sredstava od strane ,,Enikon gradnja“ Zvornik  u svrhu povećanja kapitala preduzeća u Republici Srbiji (Energija tehnika tehnologija d.o.o. Novi Sad). 

U Odluci ,,Enikon gradnja“ (broj 45 od 15.5.2013.), o iznosu i izvoru sredstava koja se iznose u inostranstvo, navedeno je da je ,,Enikon gradnja“ suvlasnik privrednog društva “Energija tehnika tehnologija”, Novi Sad, te da želi da poveća osnovni kapital za 6.000.000 Evra, ali se ne dostavljaju dokazi o tome. 

Riječ je o neistini. 

Razmotrimo sada sledeća pitanja: Kakva je firma "Energija tehnika tehnologija" d.o.o. Novi Sad; Ko stoji iza nje i koji je krajnji cilj transakcije? I da li je ,,Enikon gradnja“ bila suvlasnik ove firme u momentu podnošenja zahtjeva za iznošenje šest miliona Evra, odnosno da li je to postala nakon iznošenja sredstava. Dokazano nije ni jedno ni drugo.

Prema raspoloživoj dokumentaciji (kompletnu posjedujem) nema nikakve povezanosti u vlasništvu između ,,Enikon gradnje“ i “Energija Tehnika Tehnologija”, odnosno preduzeća  „Promist“ Novi Sad. 

,,Enikon gradnja“ nije preuzela udio „Promista“ u „Energija Tehnika Tehnologija”, jer je „Energija Tehnika Tehnologija” (prema osnivačkom aktu iz 2014. godine), nakon iznošenja šest miliiona evra radi navodnog povećanja kapitala, prešla u vlasništvo „Promista“ i „Maneksa“ d.o.o.

Postavlja se pitanje: zašto bi jedna firma iz RS, pod geslom povećanja kapitala, uložila svoj novac u druge fime u kojima nema vlasničke udjele, niti ih je kasnijim transakcijama stekla?

Znači da je kompletno objašnjenje iz “Enikona” o razlozima iznošenja novca laž i da su nadležne institucije dozvolile pranje para u iznosu od 12 miliona maraka!

Hronologija
Hronologija događaja koja ukazuje/dokazuje na nepostojanje odnosa između ovih firmi je sljedeća:
Prema osnivačkom aktu "Energija tehnika tehnologija" d.o.o. Novi Sad (od 30.01.2012. godine), osnivač društva je preduzeće "Promist" doo Novi Sad i dva fizička lica: Zoran Mitrović i Milija Babović.

Prema Rješenju Komisije za zaštitu konkurencije Srbije, broj: 6/0-02-33/2012-13 od  22. maja 2012. godine, odobrena je koncentracija učesnika na tržištu koja nastaje sticanjem neposredne kontrole društva d.o.o. "Promist" sa sjedištem u Novom Sadu, Hajduk Veljkova br. 11, Republika Srbija, (registrovanog u Agenciji za privredne registre pod matičnim brojem: 08770549), nad društvom “Energija Tehnika Tehnologija” d.o.o. u Novom Sadu, (Privrednikova br. 6, Republika Srbija, registrovanim u Agenciji za privredne registre pod matičnim brojem: 20640707), do čega dolazi kupovinom 73,34% udjela u ovom društvu.

Prije ove poslovne simbioze, „Energija Tehnika Tehnologija d.o.o. Novi Sad“ je u postupku privatizacije državnog kapitala kupila imovinu Privrednog društva za izgradnju i održavanje energetskih objekata „Energotehnika - Južna bačka“ d.o.o. Novi Sad.

Prema novom Osnivačkom aktu, "Energija tehnika tehnologija" d.o.o. Novi Sad, koji je donesen 18.07. 2014. godine, nakon što je Ministarstvo trgovine RS odobrilo iznošenje šest miliona evra  firmi „Enikon gradnji“ u korist "Energija tehnika tehnologija" d.o.o., zbog navodnog povećanja kapitala u tom preduzeću, zaključuje se da su osnivači "Energija Tehnika Tehnologija Novi Sad" dvije firme i to "Maneks" d.o.o. Novi Sad i opet firma d.o.o. "Promist "Novi Sad. 

Nigdje nema „Enikon gradnje“ kao osnivača firme u koju navodno ulaže svoj kapital radi povećanja kapitala.

Ko stoji iza firmi iz Srbije
Pored enigme oko firme "Energija Tehnika Tehnologija Novi Sad" postavlja se i pitanje ko stoji iza firme d.o.o. "Promist" Novi Sad, koja se od početka ove priče  pojavljuje kao suvlasnik firme "Energija Tehnika Tehnologija" d.o.o. Novi Sad i za koju je firma iz Zvornika naznačila da je sa tim preduzećem zaključila Ugovor o prenosu udjela?  

Prema zadnjim podacima taj se prenos nije ostvario, jer je „Promist“ 31.12.2014. godine (a to je nakon iznošenja 12 miliona KM iz RS), zaključio Ugovor o pripajanju imovine preduzeća „Motins Motorna industrija“ Novi Sad. 

Nigdje se ne spominje „Enikon gradnja“. 

Postavlja se i pitanje ko su ove firme u Srbiji?

Kriminal sa vještačkim đubrivom u Srbiji
Firma "Promist" d.o.o. sa kojom stvarno posluje firma "Enikon gradnja" iz Zvornika,  (firma "Energija tehnika tehnologija Novi Sad" služi samo kao pokriće), je upletena u kriminalne radnje sa korištenjem subvencionisanog mineralnog đubriva u Srbiji iz Robnih rezervi Srbije. 

U Srbiji (2009. godine) iznos subvencija po ovom osnovu, u ukupnom iznosu od 699,9 miliona dinara (73,18 odsto), dobilo je preduzeće “Fertil” iz Bačke Palanke, koje posluje u sklopu “Viktorija grupe”. 

Za proljećnu sjetvu 2010. godine, isplaćene su subvencije sljedećim korisnicima: 551,6 miliona dinara (34,61 odsto) preduzeću “Fertil” iz Bačke Palanke; 402,3 miliona dinara (25,24 odsto) preduzeću „Promist“ iz Novog Sada; 520,2 miliona dinara (32,64 odsto) preduzeću Azotara iz Pančeva…
 
Za jesenju sjetvu 2010. godine, “Viktorija Grupi” iz Novog Sada i „Promistu“ iz Novog Sada isplaćeno je skoro 98 odsto svih subvencija.

„Promist“ je bio registrovan na istoj adresi na kojoj je i “Viktorija grupa” u Novom Sadu (Hajduk Veljkova 11), mada se “Viktorija”, u međuvremenu, preselila na adresu Bulevar Mihajla Pupina 1156. Postoje i druge veze ova dva preduzeća, koja ukazuju da iza „Promista“ u suštini stoji “Viktorija Grupa”. 

Bivši član "Viktorije" Stanko Popović nekada je bio suvlasnik u preduzeću „Energija Tehnika Tehnologija“ iz Novog Sada, a još jedan vlasnik je bio Nebojša Petrić, vlasnik „Promista“.

Poznate su afere koje se vezuju za rad “Robnih rezervi” Republike Srpske u vezi sa nabavkom đubriva za sjetvu u 2010. godini od preduzeća “Fertil” Bačka Palanka. 

Zbog ove afere u Srbiju se vode postupci protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i još sedam lica. 

“Sumnja se  da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja, davanje i primanje mita. Krivičnom prijavom uhapšeni se terete da su učinili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog mineralnog đubriva u toku 2009. i 2010. koje je po Uredbama Vlade Srbije bilo namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.  To đubrivo su osumnjičeni prodavali licima koja na njega nisu imala pravo i omogućili su da četiri privatna privredna društva dobiju veštačko đubrivo po povlašćenim cenama i na taj način pribave imovinsku korist u iznosu od 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme, a da za taj iznos istovremeno oštete budžet Republike Srbije”, izjavio je Miljko Radisavljević, tužilac Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije, 25.11.2012. godine, nakon hapšenja Dragina i ostalih. 

Epilog
Tegeltija je omogućio iznošenje 12 miliona KM iz Republike Srpske i to firmi iza koje stoji Zoran Stevanović

Na taj način, institucije RS upletene su u pranje para, jer novac nije završio tamo gdje je navedeno da će završiti. 

Na ovom mjestu se postavlja pitanje šta radi Devizni inspektorat, kako kontroliše odliv deviza u inostranstvo, ali to pitanje je uzaludno kao i većina ostalih postavljenih u tekstu. 

Institucije RS su u direktnoj službi pojedinaca, njihovih ličnih i kriminalnih interesa.

Niko od nadležnih neće preduzeti baš ništa da se razriješi ova velika afera, jer to i nije njihov posao. Oni su zaduženi za prikrivanje i pokrivanje kriminalnih djela. Milion puta je to pokazano i dokazano, kao i u ovom slučaju!

понедељак, 22. јул 2019.

Okružni privredni sud u Bijeljini nije potvrdio kriminalne odluke Todorovićeve, sudije iz Zvornika, da “Pavgord” ima pravo da preuzme “Aluminu”, već je ukazao na niz neregularnosti u njenim “presudama”


piše: Slobodan Vasković

1.
Okružni privredni sud u Bijeljini nije potvrdio stav zvorničkog Osnovnog suda da „Pavgord“ može zapljenom, procjenom i prodajom udjela što ih FG „Birač“ ima u „Alumini“ da naplati potraživanja od 122 miliona KM. 

To je jedina istina, sve drugo je loš spin i potpuna neistina.

2.
I laici znaju da je pomenuti sud prve instance u postupanju u privredi, te da nije mogao bilo šta da potvrdi što je presudio osnovni sud u Zvorniku; Dalje, ovaj sud nije dao nikakvo, “svjetlo” firmi "Pavgord" da preuzme "Aluminu", već je, što je najvažnije, ukazao na niz neregularnosti sudije Osnovog suda u Zvorniku Jelene Todorović.

3.
Uz to, Okružni privredni sud utvrdio je da takve neregularnosti ne može ispravljati taj sud, već druge instance. 

4.
Činjenice koje su navedene potvrđuju da Kriminalni klan koji predvode Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord” i njegov politički komesar ubilačkih namjera Zoran Stevanović Gladni, vlasnik Zvornika, ne mogu da prebole činjenicu da nemaju kontrolu nad firmom “Alumina”, iako su učinili stotine prljavih, kriminalnih akata da bi sebi na zločinački način priskrbili to pravo.. 

5.
Zbog navedenog, Gladni je već mjesecima “hodajuća tempirana bomba” i treba paziti kada se prolazi kraj njega, jer u svakom trenutku može “pući”.

6.
Klan već punih 5 godina ne bira sredstva ni načine otme “Aluminu”, najvredniju imovinu u region, koja se procjenjuje na nekoliko stotina miliona KM (najmanje 300 miliona KM). 

Za to vrijeme, takozvane institucije - tužilaštva i MUP, iako imaju tone dokaza o kriminalu pomenutog dvojca i sijaset njihovih saradnika (i po vertikali i po horizontali), nijemo gledaju kako narko dileri, perači para i kriminalni političari kidišu na fabriku, ne dozvoljavajući da se razvija dalje. 

7.
Probleme na putu koji vodi ka otimačini “Alumine”,  Klan je, dosad, uglavnom rješavao podmićivanjem, prijetnjama, nerijetko i prebijanjima svojih protivnika; Sve vrijeme se služi manipulacija, kakko bi se u javnosti stvorila zabuna o složenim pravnim procesima, a cilj je dokazati da Klan ima nekakvo pravo na “Aluminu” ili potraživanje, što je potpuno fiktivno. 

8.
U tom kontekstu se jedino mogu posmatrati pokušaji da se od jedne od mnoštva odbačenih tužbi FG “Birač” protiv Klana, stvori slika/potvrda da su ranije kriminalne odluke sudije suda u Zvorniku Jelene Todorović protiv “Alumine” bile pravilne. 

9.
Koliko sve nema veze sa realnošću najbolje govori činjenica da je Vrhovni sud Republike Srpske prije godinu dana konačno utvrdio da potraživanja Ukio banke od 122 miliona KM ne postoje, kao što ne postoje ni zaloge ove banke; Time je vrijednost onog što je kupio “Pavgord” svedena na vrijednost rolne toalet papira. 

10.
Međutim, i pored ove odluke Vrhovnog suda, Klan nastavlja da vodi postupke protiv FG “Birač” i “Alumine”,  budući da pravosudno utočište ima kod Todorovićeve i njene šefice Slavice Tadić, kod kojih je sve moguće. 

11.
Ove dvije korumpirane sudinice duboko su ogrezle u kriminalu, ali ih godinama štiti Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a koji je nekoliko puta do sada spriječio suspenziju Todorovićeve. 

Upravo je Tegeltija dao “zeleno svjetlo” i za blokadu računa “Alumine” (2017. godine); Blokada je glasila na preko 155 miliona KM, iako “Pavgord” potražuje samo nepostojećih 122 miliona KM. Todorovićeva je bila široke ruke - od sebe je dodala još 33 miliona KM. 

12.
Nedavna presuda Okružnog privrednog suda u Bijeljini koji nije potvrdio stav zvorničkog Osnovnog suda da „Pavgord“ može zapljenom, procjenom i prodajom udjela što ih FG „Birač“ ima u „Alumini“, naplatiti potraživanja od 122 miliona KM, lažno je predstavljena samo sa jednim ciljem - da se u javnosti stvori slika o ispravnom djelovanju Todorovićeve, kao i da se pod plaštom odbačaja, što to ne reći, nepotrebne parnice, stvori uvjerenje da “Pavgordu” nešto pripada. 

13.
Ranije sam već pisao da i pored postojanja pravosnažnih odluka Okružnog privrednog suda u Bijeljini, Višeg privrednog suda u Banjaluci i Vrhovog suda RS kako ne postoji ni jedna marka od 122 miliona, koliko potražuju  Pavlović i Stevanović, Todorovićeva vodi izvršenje protiv Alumine i Birača; Što je teško krivično djelo; Zločin za koji je već morala odgovarati! 

14.
Todorovićeva je “vizionar”, ona “revolucionarno” mijenja pravosudni sistem, dokazujući da je Republika Srpska teritorija Bezakonja!

Todorovićeva je uvela izvršni postupak protiv firme u stečaju, iako je u cijelom svijetu, pa i u RS, zabranjeno voditi izvršenje protiv firme u stečaju, kakva je, na primjer, FG “Birač”. Svugdje je to nemoguća misija, osim u Zvorniku. 

Todorovićeva je gangster kao i njene gazde i sve dok se ne smijeni postojeći saziv VSTS, ona će suditi i presuđivati u korist “pravdoljubive” firme “Pavgord”.  Odnosno, dok god je Tegeltija na poziciji predsjednika VSTS, Todorovićeva će čak i dobijati platu za svoje kriminalno djelovanje. 

15.
Tužilaštvo BiH, da zaista jeste tužilaštvo, a ne štamparija sertifikata o “poštenju”, htino bi preuzelo rješenje Okružnog privrednog suda u Bijeljini, kao značajan element u krivičnom gonjenju Todoroviće  i Kriminalnog klana Pavlović/Stevanović, ubica u pokušaju. 

16.
Treba primijeiti u cijelom ovom galimatijasu jednu vrlo bitnu stvar: To je zaokret kriminalnog klana u načinu otimačine “Alumine”. 

Donedavno je jedini modalitet otimačine bio preko zvorničkog suda, da bi sada Klan odlučio da preko novosadskog biznismena Nebojše Petrića, vlasnika firmi “Promista”/“Galens” (jedno te isto), da ponudu za otkup potraživanja koja RS ima prema FG “Birač”. 

17.
S obzirom da su kvalitativno kriminalna potraživanja “Ukio banke” i “Pavgorda” od 122 miliona KM nepriznata u stečaju, ista se istovremeno isljučuju u naplati sa priznatim potraživanjima povjerilaca u stečaju FG “Birač”, koja iznose cca 91 milion KM; RS od tih 91 milion potražuje ca 43 miliona KM. 

Zaključak je amo jedan: Ne mogu i jedna i druga biti isplaćena, već samo priznata potraživanja. 

18.
Ovo dalje znači da je i kriminalni Klan uvidio da su pretjerali sa zloupotrebama preko Todorovićeve i da se preko te poluge ne mogu dočepati “Alumine”; Stoga je Klan odlučio da 43 miliona praškastih KM plasira na račun budžeta RS, kupujući legalna potraživanja koja su ranije bila namjenjena Fantomu iz “Batagona”. 

19.
Da zaključim: Kriminalni klan je svojom ponudom RS da, preko novosadskog biznismena Nebojše Petrića/“Promista”/“Galensa”, kupi potraživanja koja RS ima prema FG “Birač” direktno potvrdio moje višegodišnje pisanje da je sve što čine esencija kriminala; Sve to je, da ponovim, konstatovao i Vrhovni sud RS: Potraživanja “Ukio banke” i “Pavgorda” u visini od 122 miliona KM su kriminalna i nepostojeća. 

Svi su to već vidjeli, svi osim Todorovićeve, koja, kako se čini, još nije shvatila da je za Klan tek obična krpa, potrošni materijal, niko i ništa!


Klan je, plasiranim lažima, samo još jednom troši braneći neodbranjivo - njene zločinačke odluke.. (nastaviće se)

недеља, 21. јул 2019.

Kramp u Glavu: MUP ni dalje ne izvršava naredbe banjalučkog tužilaštva; Zbog Lukača već jednom mijenjan zakon kako ne bi bio kažnjen; Slijedi li i nova promjena koja bi donijela supremaciju MUP-a nad tužilaštvima
piše: Slobodan Vasković

1.
Ministarstvo unutrašnjih poslova RS ni dalje ne izvršava naredbe Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

2.
Dragan Lukač. ministar unutrašnjih poslova RS, još uvijek nije, zvanično, predložio novi zakon kojim bi se materijalizovala potpuna supremacija policije nad tužilaštvom i ozakonilo nezakonito postupanje policije.

3.
Da podsjetim, Lukač je najavio novi zakon, nakon što je Okružno tužilaštvo (tužilac Tanja Ninković) donijelo Naredbu o obustavi istrage protiv Boška i Bogdana Diljevića, “jer nema dovoljno dokaza da su počinili to krivično djelo”. Naredba je donesena 10.06.2019., a Diljevići su bili osumnjičeni za ubistvo Bojana Koprene, koji je nestao 07.07.2014. godine.

Nakon toga Ninkovićeva je izdala drugu Naredbu da se inspektori, za koje se sumnja da su "iznudili dokaze" dovedu na prepoznavanje. Iz MUP RS su to odbili tada, a odbijaju i dalje da postupe po toj Naredbi.

4.
Policija je odbila da postupi po Naredbi tužioca, što je presedan, ali i dokaz da je 
Lukač sebe i pripadnike MUP RS stavio iznad zakona. I odbija i dalje da izvrši naredbu tužilaštva, jer niko od policajaca za koje se sumnja da su "iznudili dokaze" još uvijek nije doveden na prepoznavanje!

5.
Kako bi se izbjeglo postupanje po nalogu tužilaštva, Lukač se javno založio za donošenje novog zakonskog akta koji će policiji, kako je naveo, omogućiti prigovor "na obustavljanje istrage ako su prikupljeni dokazi za dalje procesuiranje".

Lukač je ovu izjavu medijima dao 14.07.2019. i na taj način potvrdio da MUP RS ni dalje neće da postupa po Naredbama tužilaštva, jer se, očito, njemu "tako može”.

6.
I može mu se, jer je već jednom Narodna skupština RS mijenjala zakon samo da Dragan Lukač ne bi bio sudski kažnjen. 

7.
Zbog Lukača je Krivični zakon RS promijenjen, kako bi izbjegao da bude kažnjen zbog prebijanja Dejana Spasojevića i prijetnji, koje je rekao njegovom ocu, “da će mu zabiti kramp u glavu”

8.
“Okružno tužilaštvo Banja Luka dana 12. 06. 2015.godine podiglo je optužnicu za kaznenim nalogom protiv Dragana Lukača iz Banja Luke, zbog krivičnog djela ‘Laka tjelesna povreda’ iz člana 155. stav 1 Krivičnog zakona Republike Srpske. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu Banja Luka“, odgovoreno mi je tada iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.

9. Potom je  pred Osnovnim sudom u Banjaluci počelo je, 20.12.2016., suđenje zbog nanošenja tjelesnih povreda Dejanu Spasojeviću, avgusta 2013. godine.

10.
Istovremeno, sudilo se i Spasojeviću zbog prijetnji upućenih Mirjani Lukač, supruzi Dragana Lukača.

Suđenje je objedinjeno pa se Lukač pojavio kao optuženi, njegova supruga kao oštećena, a Spasojević i kao optuženi i oštećeni. 

11.
Glavna rasprava je tri puta odgađana na prijedlog ministra Lukača, od aprila do 30.09.2017. 

Lukač i njegov tim "iskoristili" su novi Zakon, koji je stupio na snagu 17.08.2017., na osnovu čega je Osnovni sud odbacio optužnice zbog apsolutne zastare. Po novom zakonu, apsolutna  zastara nastupa nakon četiri godine.

Prihvatanjem tih odgađanja, Sud je inicirao "Solomonsko" rješenje i izbjegao da se očituje po optužnici. I postupio potpuno nezakonito, jer je trebalo suđenje da završi po Zakonu koji je važio u vrijeme njegovog početka.

Međutim, izmjena zakona zbog Lukača bila je više nego jasna poruka sudijama da se "ne igraju glavom"!

14. Odlično su je razumjeli, a sada je razoreni parlament na novim iskušenjima - mora ponovo doonijeti zakon koji će odgovarati Lukaču i na taj način dokazati da je ministar policije iznad zakona, kao i svaki njegov policajac za kojeg se sumnja "da su iznudili dokaze"!

15.
Opštepoznato je da su iznad zakona oni pripadnici policije koji su učestvovali u likvidaciji Davida Dragičevića (otet 18.03.2018., potom mučen i ubijen; Njegovo tijelo nađeno je 24.03.2018. na ušču Crkvene u Vrbas), kao i uništavanju i skrivanju dokaza, sve sa ciljem zaštite Naručilaca Ubistva, Ubica i njihovih saučesnika.  

16. U nastavku  podsjećanje na  tekstove “Kramp u Glavu”

Slavko Spasojević: Lukač mi je rekao da će mom sinu “sledeći put kad ga vidi zabiti kramp u glavu” (11.12.2016.)

piše: Slobodan Vasković

Slavko Spasojević
„Sledeći put kad ga budem vidio, zabiću mu kramp u glavu“, rekao je Dragan Lukač, Slavku Spasojeviću, ocu Dejana Spasojevića, sat nakon što je brutalno pretukao njegovog sina 20. avgusta 2013. godine.

Ovo mi je ispričao lično Slavko Spasojević, 10. decembra ove godine, ističući da je, nakon što je saznao šta se desilo, otišao kod Lukača da stvari riješi mirnim putem i da ne dođe do težih posledica.

„Taj dan sam radio na Manjači i trebalo mi je otprilike sat vremena da stignem, nakon što sam saznao da je Dragan prebio mog sina Dejana. Mi smo komšije, naše kuće su udaljene nekih trista metara“, priča Slavko Spasojević.

On kaže da je Lukača našao na igralištu, na kojem je pretučen njegov sin, i da ga je pitao šta mu je bilo da to učini.

„Nisam znao da je tvoj“, rekao mu je Lukač.

„Zar trebamo tući djecu za koju ne znamo čija su? Hajde dođi mojoj kući, izvini se mom sinu, zagrli ga, reci da je došlo do nesporazuma i da se ovo riješi“, odgovorio je Slavko Spasojević Lukaču.

„Neću, a sledeći put kad ga budem vidio zabiću mu kramp u glavu“, rekao je Lukač Spasojeviću. 

Slavko Spasojević kaže da je bio zapanjen Lukačevim odgovorom, ali da je i dalje pokušavao da razgovara s njim, ukazujući mu na činjenicu da je on (Lukač) obučen za borbe i da mu je nejasno zbog čega je svoje vještine primijenio na nekom tako mladom (Dejan Spasojević tada je imao 19 godina).

Odgovor koji je uslijedio, šokirao je Spasojevića.

„Ne mogu shvatiti da neko može trpiti toliki bol, a ja sam ga 20 minuta lomio“, rekao mu je Lukač.

Slavko Spasojević kaže da je nakon toga shvatio da je svaki dalji razgovor s Lukačem besmislen i da mu je rekao da neće dozvoliti da više ikada lomi njegovog sina, a posebno ne da mu zabije kramp u glavu.

Sve što je ispričao meni, Slavko Spasojević spreman je da svjedoči i na suđenju koje počinje 20. decembra ove godine.


„Jedino što tražim jeste da istim metrom mjere odgovornost i mog sina, ali i Dragana Lukača. Ako bude isti metar, ja ću prihvatiti svaku presudu za svog sina. Bojim se da isti metar neće biti, a desi li se tako, nastaviću da se borim, jer je moja porodica časna, nismo nikom ništa nažao učinili, radimo se i borimo da preživimo poštenim radom“, rekao mi je Slavko Spasojević. 

Lukač Spasojeviću: Zabiću ti kramp u leđa (10.12.2016.g.)

piše: Slobodan Vasković

“Zabiću ti kramp u leđa”, zaprijetio je Dragan Lukač Dejanu Spasojeviću, dok je sjedio na njemu, nakon što ga je, prethodno, teško pretukao.

Navedeno je to u Službenoj zabilješci pripadnika CJB Banjaluka, datiranoj 20.08.2013. godine, koju su potpisali policajci Bojan Pepinović i Esed Čavka.

“Kada sam prišao licu mjesta na nekih sto metara vidio sam da Dejan leži na zemlji, te da je NN lice na njemu, a potom sam vidio kako NN lice zadaje udarac Dejanu koji je ležao na zemlji. U navedenom položaju ga je držao oko desetak minuta, te je rekao Dejanu da će mu zabiti kramp u leđa ako ga vidi da dođe u blizini njegove kuće, a kasnije sam shvatio da je NN lice Dragan Lukač”, rekao je pripadnicima CJB Banjaluka, (kako je navedeno u Službenoj zabilješci), M.R., svjedok premlaćivanja Dejana Spasojevića.

Policajci Pepinović i Čavka u Zabilješci navode da su na lice mjesta došli po prijavi Tanje Spasojević, koja je navela da je njen sin Dejan fizički napadnut u ulici Jovice Savinovića b.b..

U Zabilješci se navodi da su na licu mjesta zatekli Dejana Spasojevića na kojem su bili uočljivi tragovi nasilja “u predjelu glave, tri otekline crvene boje ispod kose, crvenilo na lijevom obrazu, crvenilo lijevog i desnog ramena, crvenilo u predjelu lopatice lijeve ruke, crvenilo na lijevoj strani vrata, modrica iznad lijevog kuka, plavilo crvenilo u predjelu kičme iznad repnjače, crvenilo na zglobu desne šake i crvenilo na desnoj podlaktici”.

Kako je navedeno u Zabilješci, Dejan Spasojević im je ispričao da je otišao na dječije igralište, jer su njegovu maloljetnu sestru tukla druga djeca.

“Izrevoltiran sam se uputio u navedenu ulicu do pomenutog igrališta, te sam na istom zatekao veći broj maloljetne djece koja su se bila popela na drvo. Na iste sam zagalamio povišenim tonom, te sam se obratio ženskoj osobi koja je stajala na igralištu”, ispričao je Spasojević policajcima.

On je naveo da je ta ženska osoba supruga Dragana Lukača, da se njoj takođe obratio povišenim tonom i upitao je ko je tukao njegovu sestru.

“U momentu prilazi mi Dragan Lukač, koji se nalazio takođe na igralištu. Izvodio je nekakve radove zajedno sa majstorom kojem ne znam ime. U jednom momentu Dragan mi prilazi, te me zatvorenom pesnicom udara u predjelu glave nekoliko puta. Nakon toga sam leđima pao na zemlju, te mi je isti zadao još nekoliko puta udarac rukom u predjelu glave i tijela, nakon toga me uzeo za kapuljaču od duksa i vukao me po asfaltu. Potom je sjeo na mene, te me stavio u položaj da se ne mogu micati ni nogama ni rukama, u takvom položaju bili smo oko desetak minuta”, naveo je Spasojević. 

U Službenoj zabilješci dva svjedoka (R.M. i D.L.) potvrdila su navode Dejana Spasojevića; Jedan od svjedoka još je rekao da je premlaćivanje Dejana “iz neposredne blizine posmatrala njegova maloljetna sestra”.

Istog dana policija je saslušala i Lukača, koji je u to vrijeme bio šef banjalučke Komunalne policije.

On je potvrdio da se nalazio na dječijem igralištu, da je sa majstorom betonirao sprave za vježbanje, ističući da je “u jednom momentu došao njemu nepoznati mladić koji je počeo da galami na djecu, jer su navodno tukli njegovu maloljetnu sestru”.

“U jednom momentu NN lice se unosi u facu mojoj supruzi Mirjani, koja je takođe bila na igralištu, na istu je vikao, te joj rekao da će joj otkinuti glavu. Nakon toga sam ja prišao NN licu te sam isto udario otvorenom pesnicom u predjelu glave, na što se NN lice nije smirilo te je nastavilo sa histerijom. Da bih istog smirio, oborio sam ga na zemlju te mu napravio ključ na ruci i pitao ga šta je sa tobom, zašto histerišeš, jesi li normalan. U tom položaju smo ostali oko pet minuta, potom sam ga pustio, te smo pričali o razlogu njegovog dolaska, nakon čega je isti otišao kući sa svojom sestrom”, rekao je Lukač policajcima.

Lukačeve navode potvrdila je njegova supruga.

Policajci Čavka i Pepinović još su naveli da su Spasojevića uputili u Hitnu pomoć i o svemu obavijestili šefa smjene.     

U Osnovnom sudu u Banjaluci 20.12. ove godine počinje suđenje Draganu Lukaču, ministru unutrašnjih poslova RS, i Dejanu Spasojeviću iz Banjaluke, potvrdio mi je ranije Duško Tomić, Spasojevićev advokat.

Suđenje je, prema Tomićevim riječima, objedinjeno.

Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Lukača, 02.09. 2015., koju je protiv njega podnijelo Okružno tužilaštvo 12. juna prošle godine.

“Okružno tužilaštvo Banja Luka dana 12. 06. 2015.godine podiglo je optužnicu za kaznenim nalogom protiv Dragana Lukača iz Banja Luke, zbog krivičnog djela ‘Laka tjelesna povreda’ iz člana 155. stav 1 Krivičnog zakona Republike Srpske. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu Banja Luka“, odgovoreno mi je prošle godine iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Nije samo Lukač optužen, već i Spasojević.

Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Dejana Spasojevića, zbog krivičnog djela „ugrožavanje sigurnosti iz člana 169, stav 1 KZ RS“.

Optužnicu je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Dragan Uletilović 28. oktobra 2015. godine.


Okružno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv Spasojevića 5. oktobra 2015. godine, zbog osnovane sumnje da je 20. avgusta 2013. godine „u vidno razjarenom stanju, vodeći za ruku svoju mlađu sestru Anu Spasojević, došao na dječije igralište u Ulici Jovice Savinovića bb u Banjaluci, te počeo da galami na grupu djece, koja su se tu igrala“.