недеља, 17. јануар 2021.

Rusija je bijesna, Dodik prestravljen: Umjesto da, po Ruskom nalogu, što hitnije ugasi aferu “Ikona”, koju su mu Rusi namjestili u akciji "Gvozdena njuška" kako bi ga kaznili, prestravljeni Dodik nastavlja da tone sve dublje, pri tom još teže ponižavajući i Lavrova i Rusiju

Rusima Dodik nije samo prisjeo, sad im je već povelika kost u grlu i mogu se očekivati njihove nove akcije protiv sopstvene marionete, sklone konvertitstvu i davanju poklona najvišim zvaničnicima Rusije “pokupljenih na ulici od njemu nepoznatog čovjeka", (što je potpuno ponižavajuće za Rusiju i Lavrova); I to od Čovjeka kojeg, kako tvrdi uopšte ne poznaje, ali odlično zna “da je 25 do 30 godina živio u Rusiji, da je ikona dio njegove porodične imovine i da je smatrao da to može da bude samo lijep gest i ništa drugo“.

Uz sve navedeno, Dodik je na ovaj način direktno potvrdio da je Ikona stigla iz Rusije


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik, donedavni Gospodar života i smrti u Republici Srpskoj, nastavlja javno da se samouništava, ukopavajući sam sebe sve dublje i dublje u aferi “Ikona”, koja je eksplodirala nakon što je Ikonu Svetog Nikole, ukradenu iz Luganska,  poklonio Sergeju Lavrovu, ministru spoljnih poslova Rusije, 14.12.2020., tokom njegove posjete Istočnom Sarajevu.


2.

Rusija je, u akciji “Gvozdena njuška”, teško kaznila Dodika, izlažući ga Planetarnoj blamaži i bruci, jer je decembra 2019. ANP, koji je potpisao Dodik i koji BiH vodi direktno u NATO, bio njegov konvertitski potez kojim je izigrao Kremlj i izdao podršku koju su vrlo nesebično pružali posljednjih nekoliko izbornih ciklusa.


3.

Rusija ne prašta svojim marionetama, što Dodik jeste, izdaju njihovih nacionalnih interesa, a oni su za opstanak zamrznutog konflikta u BiH i regionu i sprečavanje ulaska BiH u NATO. 


Dodik im je to obećao, ali ih je slagao potpisujući ANP.


4.

Ruska “Gvozdena njuška” rastočila je Dodika, ali se kao bumerang vratila i njenim autorima, jer afera ne prestaje duže od mjesec dana i već nanosi vrlo ozbiljnu štetu i Rusiji, koja je, svakim danom, sve više izložena blamaži na Svjetskoj političkoj sceni, jer Dodik ne uspijeva da se  izvuče iz afere, sve dublje tone u njeno živo blato i vuče i Rusiju sa sobom. 


5.

Rusi jesu brutalno kaznili Dodika “Gvozdenom njuškom”, ali su nanijeli i sebi štetu, jer nijedna od zemalja - njenih velikih rivala, uz Ukrajinu posebno, neće im čestitati na odličnom i elegantno urađenom satiranju Dodika, već ukradenu Ikonu, logično, koriste za udar na Rusiju. Da je situacija obrnuta i Rusija bi činila isto. 


6.

Dodik je Rusiji višestruko “prisjeo”, a, ako ćemo pošteno, nisu bolje ni zaslužili, čim su sebi dozvolili da jednog takvog Autokratu, Primitivca, tvorca Kleptokratske Klijentelističke Oligarhije, koji je od entiteta, kojim dominira, stvorio Gulag, bezrezervno podržavaju godinama.


7.

Da je Rusiji već “do grla” cijele afere i da su sami sebi načinili štetu bumerangefektom “Gvozdene njuške”, svjedoči i vrlo nervozni FB post Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, objavljen 15.01.2021. godine.


“Rusija još uvek nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ruskom ministspoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu poslednji vlasnik stekao nelegalno, a manipulacija medija služi da bi se Rusija diskreditovala, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.


„Uprkos činjenici da je ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno porijeklo, medijskim prostorom Bosne i Hercegovine i nizu drugih zemalja nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone, koje bacaju sjenku na Rusiju“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije na Fejsbuku. (rs.sputnik)



8.

Uz post je emitovana i fotografija sa naslovnicama medija, isključivo, iz Federacije BiH (i “pečatom” - “FAKE”), što djeluje potpuno nevjerovatno i krajnje neprimjereno, jer se Rusija na ovaj način pokušala umiješati u uređivačku politiku prozvaniih medija.


9.

Nema dileme da su kreatori FB posta iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije znali da će izazvati optužbe da se pokušavaju miješati u uređivačku politiku medija u BiH/Federaciji BiH, ali to je za njih bilo sekundarno.


10.

Bila je to krinka za primarnu stvar - oštru, prijeteću poruku koja je, navedenim postom, upućena Dodiku - Da mora da riješi aferu “Ikona” što prije, kako zna i umije.


11.

“Rusi FB postom, a Dodik, kao oparen, skokom”: Krenuo je Dodik, odmah nakon Ruskog FB posta, u akciju pokušaja rješavanja afere, ali je jedino uspio da potopi i sebe i Rusiju još dublje.


12.

Dodik, paralisan od straha, ne uspijeva naći način da aferu zaustavi, samo je dodatno produbljuje, a bulažnjenje oko njegovog “priznavanja Krima” i “osvete Ukrajine” je samo bulažnjenje. I ništa više od toga, što se Dodika tiče; Što se Rusije tiče, njeni, ionako, loši odnosi sa Ukrajinom, zahvaljujući Dodiku, dodatno će se pogoršati i vjerovatno eskalirati u još negativnijem pravcu od trenutnog.


13.

Iskreno, nikada u proteklih 23 godine, koliko je Dodik u vrhu političke scene u BiH, nisam vidio lidera SNSD-a u ovakvom STRAHU i PANICI! 


On jedva izgovara riječi kada ga pitaju o Ikoni, ukradenoj iz Luganska, a njegova anksioznost je do te mjere maksimalizovana da je, bezmalo, materijalizovana.


14.

Dodik je do toliko prestravljen da je potpuno izgubljen - On tvrdi da mu je jedan čovjek iz Banjaluke, kome, kako je istakao, ne zna ni ime, rekao da „ima jednu ikonu koju želi da pokloni, da je 25 do 30 godina živio u Rusiji, da je ikona dio njegove porodične imovine i da je smatrao da to može da bude samo lijep gest i ništa drugo“.


(Dodiku je Ikonu dao njegov kum Mile Radišić Klen, što sam već objavio, ali Dodik to ne smije da kaže, jer mu je Radišić zaprijetio da će progovoriti o njegovom kriminalu).



15.

Prosto je potpuno ludo saopštiti javno da je Segeju Lavrovu kao poklon dao “Ikonu” koju je  dobio “od čovjeka kojem ne zna ni ime”.


16.

Istupajući na ovaj način, Dodik je dodatno ponizio i sebe, ali i Lavrova i Rusiju, i to ne samo u Regionu, već cijelom Svijetu.


17.

Rusima Dodik nije samo prisjeo, sad im je već povelika kost u grlu i mogu se očekivati njihove nove akcije protiv sopstvene marionete, sklone konvertitstvu i davanju poklona najvišim zvaničnicima Rusije “pokupljenih na ulici od njemu nepoznatog čovjeka", (što je potpuno ponižavajuće za Rusiju i Lavrova); I to od Čovjeka kojeg, kako tvrdi uopšte ne poznaje, ali odlično zna “da je 25 do 30 godina živio u Rusiji, da je ikona dio njegove porodične imovine i da je smatrao da to može da bude samo lijep gest i ništa drugo“.


Uz sve navedeno, Dodik je na ovaj način direktno potvrdio da je Ikona stigla iz Rusije.

(nastaviće se)