недеља, 08. јануар 2017.

M:tel - dobit pala za 40 miliona KM; Oteli radnicima 25% regresa i 50% naknade za Božić

Marko Lopičić
Piše: Slobodan Vasković

Porodično-kumovski Kartel, koji je Mts i M:tel pretvorio u privatnu manufakturu Predraga Ćulibrka, prvog čovjeka Mts-a i njegovih povjerenika za M:Tel, bračnog para Lopičić, Marka&Jasmine&co, sveo je dobit M:Tela na mizernih 65 miliona KM.

Ta dobit bi bila i manja, da Lopičići nisu, po nalogu Ćulibrka, smanjili radnicima plate za cca 10 posto, ukinuli im topli obrok, a otišli su tako daleko da su prepolovili i naknadu za Božić, koji ova, nekada moćna firma, isplaćuje tradicionalno godinama.

Smanjili su radnicima i regres za godišnji odmor (za 2016. g.) i to za 25 posto, a dalja smanjenja svih primanja radnika M:tela slijede u ovoj godini.

Iako su milione oteli od sopstvenih radnika, Marko Lopičić i bratija, koji M:tel bezdušno krčme, nisu uspjeli namaći neki značajniji rezultat-dobit te firme, što samo svjedoči o enormnom izvlačenju novca. 

Realno, mizernih 65 miliona KM dobiti koja je prikazana, ne iznosi toliko, jer pljačkanje radnika nije dobit.

Koliko je dramatičan pad poslovanja “M:tela”, svjedoči podatak da je dobit te firme na kraju 2014. godine iznosila 105 miliona KM. 

Ćulibrk i Lopičići M:telom suvereno vladaju od juna 2015. godine, tako da su za godinu i po dana uspjeli dobit firme umanjiti za više od 40 posto, odnosno za 40 miliona KM.

M:tel je, prije udara Ćulibrka i Lopičića, bio najprofitabilnija firma u BiH; zadovoljni su bili korisnici, radnici, zadovoljna vlast i opozicija, jer je budžet punjen i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

Međutim, sada je tome kraj, svi navedeni su na teškom gubitku, dok dobija samo jedna manja grupa koju oko sebe okuplja Porodično-kumovski Kartel.

Priča o padu “kupovne moći” klijenata je tek prazna priča.

Nema dileme da se je otimačina i izvlačenje para iz sistema tokom 2016. godine dobilo na ekspanziji; Ove cifre su dramatičnije, ukoliko se ima u vidu da je “Mtel” smanjio investicije za čak 70 posto u odnosu na 2014. godinu.

Takođe, usluge M:tela su najobičnije smeće i klijenti ih masovno napuštaju.


Ipak, ključni razlog ovako snažnog pada dobiti leži u protekcionizmu, štetnim ugovorima i vrlo efikasnom sistemu izvlačenja novca u korist dijela vladajuće elite i u Srbiji i u Republici Srpskoj. (nastaviće se)

“M:tel” - Imate Superhika: Ćulibrk&Lopičići&Skakavci otimaju od radnika; Vučić obmanut; Budžet Srbije teško oštećen (o2.01.2017.)

piše: Slobodan Vasković

Porodično-Kumovski Kartel, koji gospodari “M:telom”, smanjio je radnicima plate i uskratio im isplatu toplog obroka, kako bi na taj način pokrio i prikrio milionske gubitke nastale brojnim štetnim poslovima, koje je Kartel sklopio, ali i useljenjem u novu zgradu, čiji je vlasnik tajkun Mile Radišić. 

Idemo redom.

Kompanija “M:tel” završila je 2016. godinu sa milionskim gubicima; Kolikim, to u ovom trenutku nije poznato, jer je ta informacija najstrože čuvana tajna u toj firmi (određeni izvori tvrde da je taj gubitak najmanje desetinu miliona KM).

Razlog leži u činjenici da je namjera rukovodstva “M:tela” da Vladi Srbije prezentuje lažne podatke o poslovanju, kako bi se zaštitili od opravdanog nezadovoljstva njenog predsjednika Aleksandra Vučića.

Projektovanje otimačine
Ono što je važno znati jeste da je rukovodstvo “M:tela” projektovalo gubitke, ali iznašlo i načine da ih “pokrije”, bar u jednom dijelu.

Projektovanje gubitaka drugo je ime za brojne loše ugovore, koje je ova firma sklopila, sa sumnjivim subjektima (veoma često tašna-mašna preduzećima), a služe za izvlačenje milionskih sredstava iz “M:tela” i njihovog presipanja u privatne džepove Porodično-Kumovskog Klana koji suvereno vlada srpskim telekomunikacijama.

Drugi dio gubitaka odnosi se na pad povjerenja klijenata “M:tela”, koji masovno otkazuju njihove usluge, jer je riječ o smeću, koje ta firma naplaćuje po basnoslovnim cijenama. 

Treći dio projektovanih gubitaka jeste posledica useljenja “M:tela” u novu zgradu, odnosno objekat Mileta Radišića, u “Picinom parku” u Banjaluci. 

Radišić je kum Milorada Dodika, Ugovor je potpisan 19.01.2016. godine, a potpisao ga je Marko Lopičić, koji je tada bio Izvršni direktor za korporativne poslove u “M:telu”. 

Taj Ugovor bio je njegova “viza za budućnost”, jer je pet mjeseci kasnije (polovinom juna 2016.) postavljen za Generalnog direktora.

Kao razlog za potpisivanje Ugovora sa Radišićevom firmom “Grand trade”, navedena je racionalizacija troškova za zakup prostora. 

Za 15.600 kvadratnih metara poslovnog prostora, Radišićeva firma dobija od M:tela 202.500 evra ili 394.875 KM mjesečno (godišnje 4,73 miliona KM).

Useljem M:tela u Radišićevu zgradu nije došlo do smanjenja troškova zakupa, koje je ova firma plaćala za prostore u kojima se do tada nalazila; Dapače, došlo je do povećanja i to za 2.000.000 KM na godišnjem nivou.

Jasno je da će do isteka Ugovora (potpisan na deset godina), M:tel samo po ovom osnovu izgubiti 20 miliona KM, koji će biti preliveni u privatne džepove i to je gubitak u Budžetu Srbije.

Da se razumijemo, nije ovim cijelim poslom oštećena Republika Srpska, već Republika Srbija, budući da je M:tel (formalno) u njenom vlasništvu. Građani RS oštećeni su previsokim cijenama usluga M:tel-a, koje su najobičnije smeće.

Otimanje od radnika
Da bi se pokrila ova prevara, cijene usluga M:tel-a su među najvišim u Regionu, a kako ni to nije dovoljno, zbog snažnog pada broja korisnika (nezadovoljnih smećem koje im se nudi), Porodično-Kumovski Kartel odlučio se da sve nadoknadi, pokrije enormne gubitke, iz džepova radnika, kojima su smanjena primanja. 

Radnicima “M:tela” je još prije pet mjeseci smanjena plata za cca 10%, a, istovremeno, im je uskraćena i isplata toplog obroka. Nikakvo objašnjenje za ovaj postupak od Uprave nisu dobili.

Kraj godine i milionski gubitak pokazao je da je Porodično-kumovski Kartel odlučio da svoje mahinacije, u kojima je “M:tel” teško oštećen, samim tim i budžet Srbije, prikrije/pokrije otimajući od sopstvenih radnika.

Sada će se Vučiću plasirati lažne informacije da je do gubitaka došlo zbog pada platežne moći stanovnika RS/BiH, iako je jedino tačno da je Porodočno-Kumovski Kartel izvukao milione KM u svoje i džepove svojih prijatelja; Kako u RS, tako i u Beogradu.

Ćulibrk glavni KUM Porodično-Kumovskog Kartela
Na čelu Porodično-Kumovskog Kartela je, kako sam to već objavio, Predrag Ćulibrk generalni direktor Telekoma Srbije (“Mts”), u čijem vlasništvu je Telekom Srpske (M:tel), što mu daje mogućnost raspolaganja sa ukupno milijardu i po maraka prihoda (na godišnjem nivou), od čega na “Mts” otpada milijarda, a na M:tel 500 miliona KM.

Ćulibrk je uspio da državnu kompaniju pretvori u ličnu firmu, tako što je, polovinom juna prošle godine, na čelo “M:tela” imenovao Marka Lopičića, a njegovu suprugu Jasminu Lopičić, za direktora finansija u Telekomu Srpske. 

Na poziciju izvršnog direktora za korporativne poslove postavljen je njihov kum Vladimir Četrović.

Nakon što su zasjeli na čelo M:tela (08.06.2016.), Lopičići imenuju Milenka i Božanu Cvijanović, bračni par, za Generalnog i Izvršnog direktora “M:tela” Austrije; Oni, Lopičići, su u Skupštini “M:tela” Austrije, zajedno sa Miodragom Vojinovićem, bliskim rođakom Milorada Dodika, koji je u “M:telu” Izvršni direktor za tehniku. 

Cvijanovići su napredovali, jer je njihov Kum Saša Pavić, šef investicija u “M:telu”, koji, na godišnjem nivou, raspolaže sa 100 miliona KM, itekako potreban Kartelu!

Od toga značaj broj miliona odlazi u “M:tel” Austrije, koji je u velikim gubicima, što je, najblaže rečeno, vrlo vrlo čudno.

Sva imenovanja, odnosno stvaranje Keš-Mašine, vodio je Predrag Ćulibrk, a veliki uticaj na postavljenja imao je i Milorad Dodik.

Ćulibrk, zajedno sa Dodikom, osmislio posao sa “Grand trade” 
Na ovom mjestu treba naglasiti da je Ćulibrk postavljen za v.d. direktora "Telekoma Srbije” (kasnije i za Generalnog direktora), 25. 09. 2012. godine.

Na tu poziciju Ćulibrk dolazi sa mjesta generalnog direktora "Telekoma Srpske”!!!

Za Generalnog direktora kompanije "M:tel", odnosno "Telekoma Srpske", postavljen je 18. juna 2007. godine.

U ovim datumima Ćulibrkovih imenovanja je “Kvaka”, jer je on jedan od inspiratora i organizatora posla kojim je “M:tel” ušao u dil sa Miletom Radišićem.

Ugovor između “M:tela” i Radišićeve firme “Grand trade” baziran je na  Odluci Upravnog odbora „Telekoma Srpske“, donesenoj 09.04.2008. godine, kojom se „odobrava zaključenje Ugovora o dugoročnom zakupu poslovnog prostora sa zakupodavcem Grand trade d.o.o. Banjaluka u zgradi koja će se izgraditi, ukupne bruto površine od 21.093,5 m2, u iznosu od 22 (dvadesetdva) evra po svakom kvadratnom metru zakupljenog prostora, mjesečno, bez poreza na dodatu vrijednost“.

U Odluci se još navodi da će se Ugovor o zakupu „zaključiti na vremenski period od dvadeset godina od dana početka zakupa“.

Odlukom je zadužen Ćulibrk, tadašnji generalni direktor “M:tela”, da potpiše Ugovor. 

“M:tel” je 24.09.2012. godine, dan prije imenovanja Ćulibrka na poziciju direktora “Telekoma Srbije”, u svom saopštenju potvrdio postojanje Ugovora sa “Grand trade”, ali su odgovorni iz te firme odbili da saopšte njegovu vrijednost. 

„Dužni smo informisati javnost da je M:tel sklopio poslovni aranžman sa kompanijom Grand Trade početkom ove godine“, navedeno je, između ostalog, tada u Saopštenju za medije M:tel-a. 

Misli se na početak 2012. godine, kada je Ćulibrk bio prvi čovjek “M:tela” i logikom stvari on je i potpisao Ugovor sa Radišićem.

Ćulibrk i Lopičić zajedno “jašu”
Taj ugovor naslijedilo je rukovodstvo “M:tela” koje je došlo nakon Ćulibrka, postavljeno je pitanje njegove validnosti, ali Ćulibrk je bio strpljiv: Sačekao je da im istekne mandat, krajem 2015. godine, i naložio Lopičiću da potpiše Ugovor sa Radišićem; Na taj način ponovo dovede “M:tel” u poziciju da isplaćuje milionske svote firmi koja je i do zemljišta, ali i do objekta, u koji je useljen “Telekom”, došla pod krajnje sumnjivim, nezakonitim, okolnostima.

Ugovor je potpisan 19.01.2016. godine.

Glavni kreatori posla kojim je “M:tel” postao Zlatna Koka grupe koja stoji iza Mileta Radišića su: Milorad Dodik, Slavko Mitrović (član UO M:tela”) i Dodikov savjetnik, Predrag Ćulibrk, Generalni direktor “Mts-a” i Dragiša Petrović, koji je 2008. godine, kada je sve i osmišljeno, bio predsjednik UO. 

Petrović je u to vrijeme bio član DSS-a Vojislava Koštunice.

Bitno je naglasiti da je te 2008. godine Marko Lopičić bio Izvršni direktor za korporativne poslove  kompanije  „M:tel“,  a.d.  Banjaluka, a imenovan je 19. juna 2007. godine na tu poziciju, dan nakon što je Ćulibrk imenovan za generalnog direktora “M:tela” (18.juna 2007. godine).

Lopičić je, izvan svake razumne sumnje, Ćulibrkova desna ruka, ali i zaštitnik, jer mu je otac u kabinetu predsjednika Srbije Tome Nikolića.

Da li je Vučić obmanut
Osam godina nakon što je UO “M:tela” donio izuzetno štetnu odluku po tu firmu o saradnji sa Radišićevim “Grand trade”, Ćulibrk, (koji je u tom periodu od Generalnog direktora “M:tela” napredovao do Generalnog direktora “Telekoma Srbije - “Mts-a”), zajedno sa Aleksom Jokićem, savjetnikom u kabinetu premijera Srbije; Lopičićevim ocem, koji je smješten u kabinetu Tome Nikolića, predsjednika Srbije; Miloradom Dodikom, koji je u to vrijeme bio u odličnim odnosima sa predsjednikom i premijerom Srbije, uspijevaju ubijediti Vučića u neophodnost, ispravnost i potrebu realizacije Ugovora sa Miletom Radišićem!

Vladi Srbije narečeni su prezentovali laži da će “Grand trade” dobiti odštetu na Sudu (100 miliona KM), iako ta firma nije ispunila sve uslove koji su bili precizirani Ugovorom!

Zato je Ugovor i potpisan 19.01.2016. godine.

Na ovaj način Vučić je uvučen u aferu sa kojom nema ništa i koju je naslijedio od prethodnih vladara Srbije, koje su predvodili DS i DSS.

Porodično-Kumovski Kartel je isoristio svoj uticaj na Vučiča ne samo da bi “M:tel” pretvorili u svoju Zlatnu Koku, već i da premijera Srbije okrenu protiv opozicije u Republici Srpskoj, podmećući mu da ga te stranke “kriminalizuju”. Iako su ga u cijelu ovu izuzetno prljavu priču uvukli upravo oni kojima je vjerovao.

A ti kojima je vjerovao će do 2026. godine zaraditi čistih 33 miliona KM. 

Za 15.600 kvadratnih metara poslovnog prostora, Radišićeva firma dobija od M:tela 202.500 evra ili 394.875 KM mjesečno.

Radišićeva rata kredita, koji je podigao za izgradnju zgrade, mjesečno iznosi 120.000 KM, a ostatak od 274.875 KM on dijeli možete pretpostaviti sa kim. Dio tog novca, i to značajan, odlazi u Srbiju, ali ne u budžet, već privatne džepove.

Praktično to znači da Radišić&co od M:tel-a, za izdavanje zgrade, na godišnjem nivou zarade 3.298.500 KM, što je za deset godina, koliko bi Ugovor o zakupu trebalo da traje, čista zarada od cca 33 miliona KM. Posao života nema šta.

Vezani tekst: Napad na Srbiju: M:tel koji su pojeli Ćulibrkovi Skakavci